Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Laat de aarde zich maar lekker opwarmen en leer daarmee leven

Illustratie Bill Day

Steek die miljarden voor CO2-reductie toch in waterkeringen en preventie tegen ziekten. Daar red je veel meer levens mee, meent filosoof Sebastien Valkenberg.

Je ziet het er niet aan af, maar aan een Toyota Prius hangt hetzelfde prijskaartje als aan een luxe Jaguar. Als je tenminste alle verborgen kosten zichtbaar maakt. Dat heeft econoom Robin Fransman onlangs gedaan. Over de periode 2008-2013 blijkt de overheid het schone rijden met 6,4 miljard euro te hebben gesubsidieerd. Dat komt neer op 160.000 euro subsidie per elektrische auto.

Zonde van het geld, is een te milde reactie. Hier speelt meer dan een boekhoudkundige kwestie. Het subsidiefestijn weerspiegelt wat er fout is aan het huidige klimaatbeleid. De Prius-politiek is, om maar eens een groot woord te gebruiken, immoreel.

Vermoedelijk is dat het laatste verwijt dat al die pleitbezorgers van CO2- reductie willen horen. Zij vinden juist dat zíj tot het kamp van de goeden behoren. Zo zei klimaatgoeroe Al Gore het keer op keer, onder meer in de toespraak die hij hield toen hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. We staan niet voor een politieke, maar voor een morele opdracht.

Lees verder in NRC Handelsblad: Het klimaat valt niet te redden, de aarde wel (€)