Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Kijken: het wonderlijke verhaal van een Obama-imitator

Obama-imitator Louis Ortiz schminkt zichzelf
Obama-imitator Louis Ortiz schminkt zichzelf Still uit de documentaire 'Bronx Obama'

Toen Louis Ortiz op een dag in 2008 zijn sikje afschoor, veranderde zijn leven voorgoed. Hij keek in de spiegel en zag niet zichzelf - een werkloze Puerto Ricaanse vader uit de Bronx -, maar het gezicht van ‘Yes we can’.

De documentaire Bronx Obama vertelt het vreemde en onwaarschijnlijke verhaal van een Barack Obama-imitator die geld verdient met het imiteren van president Obama.

Drie jaar gefilmd

Filmmaker Ryan Murdock deed een kleine drie jaar over het portret van Ortiz. Het verhaal volgt zijn transformatie van Bronx-man naar “president” tijdens de eerste termijn van Obama en de verkiezingen van 2012.

Murdock heeft dit verhaal in meerdere delen uitgerold: Amerika maakte voor het eerst kennis met Ortiz tijdens een 36 minuten durend radiostuk voor This American Life. Daarna volgde een korte film voor de New York Times.

En dan nu de film

Afgelopen zomer verscheen de voltooide documentaire, een 90 minuten durende film waarin nieuwe personages opdoemen, zoals een agressieve manager van political impersonators, die druk legt op Ortiz om “Obama te worden”.

Murdock slaagt erin het bijzondere verhaal te vertellen van iemand die een vreemd soort Amerikaanse droom najaagt.

Het is aandoenlijk om te zien hoe de man in zijn huis in South Jersey Shore eindeloos oefent op de speech van Obama, zijn klank, intonatie en houding worden steeds beter. In een witte wife beater met een flinke diamanten oorbel in zijn linker oor kijkt hij vanaf de rand van zijn onopgemaakte bed naar Obama op televisie. Eeven later gaat de oorbel uit, een maatpak aan en schminkt Ortiz zijn gezicht een tintje donkerder.

Iemand anders willen zijn

Een nep-Obama zijn blijkt een fulltime baan. Samen met een Mitt Romney look-alike en een “Bill Clinton” gaat Ortiz de straat op tijdens de campagneperiode voor de tweede termijn van Obama in het Witte Huis. Ook is te zien hoe Ortiz figureert in een Japanse blockbuster en een Zuid-Koreaanse reclame, opdrachten waar hij een aardig salaris mee verdient.

Een vermakelijk portret, zeker, maar het verhaal heeft ook iets tragisch; langzaamaan wordt duidelijk hoe pijnlijk het is om iemand te willen zijn die je niet bent.

Dat blijkt ook uit een quote van Ortiz in de film:

“Of ik nu een paar duizend dollar betaald heb gekregen of niets, I feel like a million bucks. Ik heb het gevoel dat ik bij hem ben, dat ik hem ben, en dan voelt het alsof ik geen problemen heb. Ik wil niet dat dit moment ooit voorbijgaat.”

Docu werd bekroond

De film viel afgelopen zomer in de prijzen op het AFI DOCS, het American Film Institute Documentary Festival. Op 30 october werd de documentaire uitgezonden in de Verenigde Staten en sindsdien duikt de film op op verschillende Amerikaanse blogs, waarschijnlijk ook in het licht van de Amerikaanse verkiezingen.

Trailer

In deze clip van 5 minuten een goede indruk van de film:

De hele film Bronx Obama is te zien bij Vimeo On Demand, voor 4,99 dollar.