Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Technologie

Kat-en-muis met het publiek

Wat voor zangeres is Qeaux Qeaux Joans? De 30-jarige Amsterdamse zangeres/bandleider, die kat-en-muis speelt met de luisteraar, heeft een gedragen stem met hier en daar een beurs plekje. Ze zingt graag lange noten. Een crooner, een gospelzangeres, of toch een zangeres met lichte soultint? En ineens een Keltische stembuiging. Qeaux Qeaux Joans, geboren als Coco Jones, vertelt haar verhalen op ingehouden tempo, met voluptueuze uithalen. Ze laat zich begeleiden door spaarzame percussie en gearticuleerd pianospel. Maar net als je denkt dat Joans een tere vlinder is in de stijl van Agnes Obel, klinken er knorrende elektronica-partijen in bijvoorbeeld ‘I Can’t Breathe’. Dat geeft een vitaal en stoer effect, zonder dat Joans zich eenduidig tot dance bekeert.

Tegen het eind van de cd zijn nummers als ‘Stronger’ en ‘This Boy’ minder uitgewerkt. Maar meestal is het Joans’ gevoelvolle stem die gebrek aan melodie goeddeels compenseert.