Kapitein Zuid-Koreaanse veerboot Sewol veroordeeld tot 36 jaar cel

Reddingsboten varen om het Zuid-Koreaanse passagiersschip Sewol. De autoriteiten stoppen vandaag met zoeken naar de nog negen vermiste lichamen.
Reddingsboten varen om het Zuid-Koreaanse passagiersschip Sewol. De autoriteiten stoppen vandaag met zoeken naar de nog negen vermiste lichamen. Reuters / Kim Kyung-Hoon

De kapitein van de gezonken veerboot Sewol moet 36 jaar de gevangenis in. Dat heeft een Zuid-Koreaanse rechter beslist. De rechter veroordeelde de kapitein voor nalatigheid en het verlaten van het schip. De ramp kostte aan meer dan 300 mensen het leven, onder wie veel kinderen.

De belangrijkste stuurman kreeg dertig jaar gevangenisstraf. Dertien andere bemanningsleden kregen celstraffen opgelegd tot twintig jaar. Dat meldt persbureau AP op gezag van Zuid-Koreaanse nieuwsmedia. De kapitein, Lee Joon-seok, had de doodstraf kunnen krijgen (een straf die in Zuid-Korea sinds 1997 niet meer is opgelegd).

De vijftien bemanningsleden van het schip, dat op 16 april zonk, zijn zwaar bekritiseerd omdat ze het schip verlieten terwijl veel van hun passagiers binnen vastzaten. Er zaten 476 mensen aan boord van het schip; 172 van hen zijn gered. Onder de doden zijn veel kinderen. Zij waren op schoolreisje naar een eiland. Kapitein Lee Joon-seok heeft zijn excuses aangeboden voor het verlaten van het schip. Hij zei dat hij niet wist dat zijn actie voor zo veel doden zou zorgen.

Zoektocht vermiste lichamen gestaakt

Tot nu toe zijn 295 lichamen geborgen. Er worden er nog negen vermist. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben vandaag bekendgemaakt dat ze de zoektocht naar de vermiste lichamen staken, omdat er maar een kleine kans is dat ze worden gevonden en het risico voor de duikers groot is. Twee duikers (burgers die zich vrijwillig inzetten voor de zoektocht) zijn overleden nadat ze bewusteloos raakten onder water.

De bemanning heeft één week om in hoger beroep te gaan.