Jij helpt mensen te leren leven met parkinson

2011-08-31 14:55:38 ILLUSTRATIE - Vrouw in therapie. ANP XTRA ROOS KOOLE
2011-08-31 14:55:38 ILLUSTRATIE - Vrouw in therapie. ANP XTRA ROOS KOOLE

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Klinisch (neuro)psycholoog
Bedrijf: Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk
Wat opvalt aan de vacature: “We willen patiënten zoveel mogelijk regie geven over hun eigen zorgproces”

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij weet precies wat een ziekte doet met de hersenen en het gedrag van de patiënt. “Bij zieke mensen wordt meestal gekeken naar lichamelijke kenmerken, maar het psychische is vaak minstens zo belangrijk”, zegt Marie-José Raymakers, gezondheidspsycholoog en coördinator van de afdeling Medische Psychologie.

Stel: iemand heeft een herseninfarct gehad en leidt nu aan geheugenverlies. “Je voert dan een gesprek met de patiënt om erachter te komen wat precies het probleem is”, legt Raymakers uit. Daarna laat je een testassistent een aantal testen doen. Jij bekijkt de resultaten en stelt vast of de hersenen beschadigd zijn. Jij bent dus de expert die uiteindelijk een conclusie trekt.

Maar je helpt de patiënt vooral zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan. Voorbeeld: iemand is van nature perfectionistisch en heeft parkinson, waardoor hij zijn werk niet meer afkrijgt. Jij geeft hem dan tips om de lat wat lager te leggen. “En we leren mensen ook vaak om beter te plannen”, zegt Raymakers. “Sommige patiënten komen total loss thuis van hun werk, maar hebben ook nog een gezin met vier kinderen.” Dan kijk je of de patiënt op werk wat extra pauzes kan nemen.

Wat verdient dat?

Tussen de 3.935 en 5.934 euro bruto per maand. En je kunt een tablet of laptop krijgen, want St Jansdal wil papierloos gaan werken.

Wat voor collega moet je zijn?

Het liefst een klinisch neuropsycholoog. Een gezondheidspsycholoog die doorleert wordt klinisch psycholoog of klinisch neuropsycholoog, wanneer diegene zich specialiseert in hersenen en gedrag. Maar daar zijn er vanwege een gebrek aan opleidingsplekken te weinig van in Nederland.

Daarom gaat Raymakers uit van een gezondheidspsycholoog of met een beetje geluk een klinisch psycholoog. “Maar we zoeken vooral iemand met neuropsychologische kennis, dus het zou best kunnen dat we een gezondheidspsycholoog met meer neuropsychologische ervaring verkiezen boven een klinisch psycholoog”, zegt Raymakers.

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger heeft een felbegeerde opleidingsplek voor klinisch psycholoog gekregen in Utrecht, dus heeft St Jansdal op dit moment geen neuropsycholoog. En dat wordt voor het ziekenhuis een steeds groter probleem. “We hebben nu geen wachtlijst en dat willen we graag zo houden”, zegt Raymakers.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Wachttijden kunnen de komende tijd sowieso een probleem worden, want St Jansdal is populair. Terecht blijkbaar, want volgens Elsevier is St Jansdal het beste ziekenhuis van Nederland. Vanwege die populariteit zal jij dus wel hard aan de bak moeten. “Maar de werksfeer is goed”, zegt Raymakers. Het motto van St Jansdal:

Je zorgt voor elkaar

Voor de patiënt, maar ook voor je collega’s.

    • Pim Brasser