Intens en liefdevol

Rick de Leeuw liet laatst in televisieprogramma De Wereld Draait Door al horen hoe zo’n grijs gedraaide André van Duin-hit als ‘Er staat een paard in de gang’ óók kan klinken. Op zijn nieuwe cd is het zelfs nóg mooier, intens en ingeleefd. De deun is een kwartslag gekanteld; de polonaise heeft plaats gemaakt voor een hoekig soort spanning – net als in veel van de andere nummers in deze collectie, die daarom van de ene verrassing naar de andere leidt. De boeiende bas en het wegwaaiende einde van ‘Terug naar de kust’, de niet aflatende stuwing in ‘De glimlach van een kind’ – het is een veelzijdig assortiment dat De Leeuw zich eigen heeft gemaakt. Inclusief de extra attractie van diverse Vlaamse klassiekers die in Nederland goeddeels onbekend zijn.

Samen met een excellent groepje (Vlaamse) musici leeft de vroegere rockzanger, zonder makkelijke ironie, zijn liefde uit voor de liedjes die hij mooi vindt. Dat is goed te horen.