Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Vroege Vogels

Natuurprogramma met Menno Bentveld en Janine Abbring. Steeds vaker worden mediterrane vissoorten in de fuik van het onderzoeksinstituut NIOZ in de Waddenzee

gevangen. Terwijl de koudeminnende vissen naar het noorden verdwijnen, zijn de de warmteminnende vissen in opkomst. Een ander dier dat dreigt te verdwijnen is de muurhooiwagen (Opilio parietinus). Vroeger kwam deze spinachtige soort overal in de Nederlandse natuur voor. Tegenwoordig zijn ze bijna nergens meer te vinden. Een groepje heeft zich teruggetrokken in een tunnel in Zuid-Limburg.

NPO 2, 19:20-19.50u.