‘Huisartsen dreigen geen spiraaltjes meer te plaatsen’

ANP / Bart Maat

Huisartsen dreigen volgend jaar geen spiraaltjes meer te plaatsen, zo schrijft de Volkskrant vanochtend. De vergoeding hiervoor wordt verlaagd van 55 naar achttien euro.

Hiervoor waarschuwen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) vandaag in de ochtendkrant. Ze denken dat huisartsen hun patiënten weer gaan doorverwijzen naar gynaecologen, die rond de vijfhonderd euro vragen. Terwijl huisartsen om geld te besparen juist jarenlang zijn aangemoedigd spiraaltjes zélf te plaatsen.

De verandering is het gevolg van een nieuwe manier van financieren, die volgend jaar van start gaat. Huisartsen worden meer betaald voor “de uitkomst van een verrichting” in plaats van voor de verrichting zelf. Daarom moet het plaatsen van een spiraaltje als dubbel consult in rekening worden gebracht. Ter compensatie krijgen alle huisartsen 4 cent per ingeschreven patiënt per kwartaal.

Bram Stegeman van de LHV zegt in de krant:

“Dit is zo’n omgekeerde prikkel. Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Ook goedwillende huisartsen zullen straks zeggen: ja, ik ben gekke henkie niet.”