Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Goedkopere merken liggen onderin’ en nog meer handige tips uit Groningen

‘Als u een kruimeldief heeft, hoeft u waarschijnlijk wat minder vaak de stofzuiger te pakken’. Dit is geen quote uit een obscure sketch van Jiskefet, maar een tip op de site van een zorgorganisatie uit Groningen. Het heeft tot een stortvloed aan parodieën geleid.

Foto ANP/Remko de Waal

‘Als u een kruimeldief heeft, hoeft u waarschijnlijk wat minder vaak de stofzuiger te pakken’. Dit is geen quote uit een obscure sketch van Jiskefet, maar een tip op de site van een zorgorganisatie uit Groningen. Het heeft tot een stortvloed aan parodieën geleid.

Om hulpbehoevenden in Groningen bij te staan heeft WIJ Groningen - een organisatie van twaalf sociale wijkteams in de stad - een website vol tips gelanceerd. Dit in de aanloop naar de komende overdracht van zorgtaken naar de gemeentes.

Zoek een nieuwe baan

Een goedbedoeld initiatief, maar de tips zijn volgens sommigen een beetje betuttelend en behept met een hoog opendeurgehalte. Over relaties wordt bijvoorbeeld dit geschreven:
- Om uw relatie goed te houden, is het belangrijk dat u met elkaar in gesprek blijft. Vertel elkaar hoe u zich voelt, wat u bezighoudt en vertel bijvoorbeeld hoe uw dag is geweest. Dat is soms best lastig want de een praat makkelijker dan de ander.

Over carrière:
- Als u te weinig verdient, kunt u proberen een betere baan te zoeken.

Maar, zo staat er op de site, wees wel voorzichtig:
- Zeg uw oude baan pas op, als u een nieuwe baan gevonden heeft.

Over geld worden ook tips gegeven:
- Het is slim om in de supermarkt op aanbiedingen te letten. Of om in de uitverkoop uw slag te slaan.

Nog een handige:
- De goedkopere merken liggen vaak onder in de schappen.

‘Denigrerend’

De tips zijn onthaald met een stortvloed van kritiek. Betuttelend, lullig en een slecht voorbeeld van hoe de participatiemaatschappij zou moeten functioneren. De lokale fractievoorzitter van de SP, Jimmy Dijk, noemt de tips ‘denigrerend’:

Twitter avatar jimmydijk Jimmy Dijk Besparingstip voor gemeente Groningen: Als een website denigrerend gezwets verkondigt, kun je hem beter niet laten ontwerpen #GroningseTips

Ook bij de lokale afdeling van de ChristenUnie zijn ze niet blij met de site (die ook nog eens niet goed zou werken):

Twitter avatar IngeJongman Inge Jongman @jimmydijk Bedoeling is goed, uitwerking is slecht. Overigens krijgt helft van mijn straat geen wijkcentrum toegewezen bij invoeren postcode

Inmiddels heeft Ton Schroor, de verantwoordelijk wethouder, bij RTV-Noord gereageerd op de controverse rondom de tips. Groningen zou namelijk niet de enige gemeente zijn die dergelijke tips geeft. De adviezen zouden al drie jaar op de websites staan van verschillende betrokken instanties, zoals de GGD. In die periode zijn er nooit klachten geweest, aldus de wethouder:

“Misschien kunnen een paar tips wat belerend of badinerend overkomen, dat is nooit zo bedoeld. Het is hulpgevend bedoeld.”

Hulpgevend of niet, op de sociale media is inmiddels een nieuwe reeks tips op gang gekomen. Op de parodieaccounts GroningseTips en Groningse_Tips worden nog meer adviezen geplaatst, waarbij de ene tip nog onzinniger is dan de andere:

Twitter avatar GroningseTips GroningseTips Moeite met het vuilnis buiten zetten? Probeer zo min mogelijk afval te produceren! #GroningseTips
Twitter avatar GroningseTips GroningseTips Komen uw (klein)kinderen nooit meer langs? Denk positief, u heeft veel tijd over voor andere dingen! #GroningseTips
Twitter avatar GroningseTips GroningseTips Koude voeten? Laat de urine lekker langs uw benen lopen. Zo heeft u in een handomdraai warme voeten! #GroningseTips
Twitter avatar GroningseTips GroningseTips Heeft u een hekel aan kinderen? Probeer niet zwanger te raken! #GroningseTips
Twitter avatar SaravdPar Saar Het meest trieste is nog wel dat de parodie tweets niet van de echte tips zijn te onderscheiden. #GroningseTips

Morgen wordt de site tijdens de raadsvergadering in Groningen besproken. De SP eist dat de tips uit de lucht worden gehaald.

Update 18.55: Wethouder Ton Schroor laat vanavond weten dat de tips worden aangepast:

Twitter avatar TonSchroor Ton Schroor Na drukke dag met veel media nu even rust. De ongeveer 10 van de 900 tips op de site zijn (deels) aangepast #uitcontext @wijgroningen

En tegenover Binnenlands Bestuur zegt Schroor het volgende:

“Van het offline halen van de website is absoluut geen sprake. Van de ongeveer 900 suggesties die er worden gedaan zijn er nu tien waarvan de kop misschien wat simpel is geformuleerd. Die worden samen met de makers aangepast, as we speak.”