Forse verliezen American Apparel na schandalen

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De cijfers van het derde kwartaal zijn tamelijk pijnlijk voor American Apparel, schrijft The Wall Street Journal. Het kledingbedrijf maakte de afgelopen drie maanden een verlies van 19,2 miljoen dollar. De inkomsten daalden met een forse 5 procent naar 155,9 miljoen dollar.

Het grote verlies van American Apparel is grotendeels te danken aan het onderzoek naar het wangedrag van oprichter en CEO Dov Charney en zijn ontslag in juni. De kosten hiervan waren groot en de ophef rond Charney was ook niet al te beste reclame voor het al enigszins controversiële merk. De online verkoop van het merk daalde met 5 procent, winkelverkoop met 7 procent. De inkoop van groothandel steeg echter 2 procent.

Oneerlijke referenties op LinkedIn

LinkedIn wordt aangeklaagd door vier mensen over een manier waarop gebruikers met een premium account informatie kunnen inwinnen van anderen, meldt Quartz.

Een kleine uitleg. Gebruikers die betalen voor de premium-dienst van LinkedIn kunnen een referentielijst opvragen van al jouw collega’s die op enig moment samen met jou werkten bij een bepaald bedrijf. Het is een functie die vooral door recruiters, headhunters en human resources wordt gebruikt. Zo kunnen zij zonder dat een kandidaat ervan weet informatie inwinnen over hem of haar. En laten we dan meteen eerlijk zijn: dit zijn niet de mensen die je op jouw LinkedIn-profiel al positief hebben aanbevolen. Het gaat geïnteresseerden specifiek om ex-collega’s die jou niet hebben aanbevolen.

Het viertal dat LinkedIn voor het gerecht heeft gesleept, vindt dit oneerlijk. De vraag is natuurlijk of dit dat ook echt is. Recruiters of HR worden betaald om erachter te komen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Alleen gebruiken ze nu LinkedIn in plaats van een telefoon. De rechtszaak spitst zich toe op de aard van de gebruikte informatie; is dit allemaal wel toegestaan met de informatie die vele gebruikers onbetaald delen met LinkedIn?

Google in space!

Zit er een nieuwe space race (wiki) aan te komen? Het lijkt er wel op nu Google voor de komende zestig jaar het Californische NASA-vliegveld Moffett Field huurt, schrijft TechCrunch.

De afgelopen jaren werd Moffett Field al gebruikt als vliegveld voor de privéjets van de top van Google. Maar volgens de Star Tribune zal het internetbedrijf de locatie de komende decennia gebruiken als basis voor onderzoek naar luchtvaarttechniek, robotica en de verkenning van de ruimte. Google betaalt zeker 1,16 miljard dollar voor de huur van de basis in Californië.

Ingewijden fluisteren dat Moffett Field de thuisbasis gaat worden van het semi-geheime Google X (wiki), dat onder andere onderzoek deed naar een ruimtelift en zich bezig houdt met Google Glass. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat Google investeert in de toekomst.

    • Hans Klis