Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Eensgezind in hetzelfde jasje

Foto MICHAEL KLIMENTYEV / AFP
Foto MICHAEL KLIMENTYEV / AFP

Dat ziet er eensgezind uit. De presidenten van Rusland, China en de Verenigde Staten, allemaal in hetzelfde traditionele Chinese jasje, bij de openingsceremonie van de APEC-top. Gisteren ontmoetten de leiders elkaar op het topoverleg van de Asia-Pacific Economic Cooperation, een samenwerkingsverband tussen Aziatische landen en landen aan de Stille Oceaan.

Maar die eensgezindheid was vooral voor de bühne, want de spanningen zijn niet uit de lucht. In de gespannen relatie tussen Rusland en de VS is geen verandering gekomen: presidenten Poetin en Obama hebben elkaar „gegroet”, maar zijn niet ingegaan op politieke twistpunten.

Goed nieuws was wél dat de Chinese president Xi Jinping (derde van links, naast zijn vrouw) en de Japanse premier Shinzo Abe (niet op de foto) elkaar op de top na lange tijd weer de hand geschud hebben en gesproken hebben. Een belangrijke toenadering tussen de landen, die al twee jaar met elkaar in de clinch liggen om de heerschappij over een eilandengroep. Overigens: de wereldleiders aan de uiteinden van de foto zijn Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei, en Joko Widodo, president van Indonesië. Zij hebben geen ruzie.