Wat deed minister Ploumen van Buitenlandse Handel afgelopen week in Rwanda?

Foto ANP

Congo en Rwanda zijn nou niet direct landen waarbij je ‘kassa’ denkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ziet dat anders. De economie groeit er flink en dus “liggen er kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven”.

Naar Rwanda exporteerden Nederlandse bedrijven vorig jaar voor ruim 34 miljoen euro, naar Congo een vergelijkbaar bedrag. Dat kan veel beter. Vandaar dat minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) deze week op handelsmissie was met zo’n twintig Nederlandse bedrijven. Drie voorbeelden.

1. Joh. Enschedé


Op de Filipijnen betalen ze met geld uit Haarlem, net zoals in Maleisië, Paraguay en Nigeria. En als het aan drukkerij Joh. Enschedé (200 werknemers) is dat straks in Rwanda en Congo ook zo. Het bedrijf is een geaccrediteerde euro-drukkerij, maar produceert ook coupures (en postzegels) voor landen buiten Europa. En dat alles vanuit de drukkerij in Haarlem.

“De internationale markt is voor ons heel belangrijk”, zegt Marketing & Sales-directeur Michiel Raasveld. Hij wil niet zeggen voor welke landen Joh. Enschedé nog meer de geldproductie doet vanwege de geheimhoudingsplicht.

Maar dat er interesse is om actief te zijn Rwanda en Congo moge duidelijk zijn, anders ging het bedrijf niet mee op missie. De wereld van het gelddrukken is gevoelig voor corruptie. Omdat Joh. Enschedé daar liever ver vandaan blijft is een handelsmissie met de minister juist zo handig, zegt Raasveld. Het biedt de mogelijkheid om belangrijke contacten op te doen in een transparante setting.

2. Robin Radar Systems


Robin is Engels voor roodborstje, maar je kan er ook het acroniem Radar Obervations of Bird Intensity in zien. Het bedrijf (20 werknemers) uit Den Haag verkoopt radarsystemen die vogelbewegingen in kaart brengen. “Daarmee kunnen vliegvelden bijvoorbeeld aanvaringen met vogels voorkomen”, legt R&D-manager Gerben Pakkert uit. Vogels verjagen en weghouden doet het bedrijf niet, dat gebeurt door partners.

Robin Radar Systems komt voort uit TNO en is sinds 2010 zelfstandig. Wereldwijd zijn er volgens Pakkert vier spelers op de vogelradarmarkt actief. Zijn bedrijf is in Europa de grootste.

Het bedrijf gaat met één doel mee: een radarsysteem verkopen aan het Rwandese Kigali International Airport (ooit Gregoire Kayibanda International Airport). “Het is een ambitieuze luchthaven qua veiligheid. Wij weten dat het vogelaanvaringsrisico daar zeker net zo groot is als hier dus het is een interessante markt voor ons.”

Van Kigali Airport weten ze dat er interesse is. En dan helpt een missie met de minister omdat er makkelijker hoge contacten worden gelegd.

3. Rijk Zwaan


Augurken, andijvie, komkommer en koolrabi. Rijk Zwaan uit De Lier (2.400 werknemers, 1.000 in Nederland) ontwikkelt en produceert groentezaden voor over de hele wereld. “Wij zijn al een aantal jaar actief in Oost-Afrika”, zegt exportdirecteur Jan Omvlee. In Tanzania heeft Rijk Zwaan een dochterbedrijf dat onder meer tomaten- en paprikazaden produceert.

“Rwanda ligt in de buurt dus het is voor ons logisch om daar eens te gaan kijken.”

Naar Congo gaat men niet mee. De handelsmissie omschrijft Omvlee als “een goed middel om contacten te leggen met mensen die je verder kunnen helpen”. Ook een beeld geven over de mogelijkheden en de wensen van de Rwandese markt in. Is er een grote tomatenteelt? Zo ja, dan gaat Rijk Zwaan tomatenrassen testen. “Voor we eenmaal echt gaan leveren zijn we een paar jaar verder.”

    • Camil Driessen