2Doc: Onze kresj

NPO 2, 23.00-00.40u.

In 1995 maakte Marije Meerman de eindexamenfilm Kresj. Als kind zat ze op een anti-autoritaire crèche, die door hippieouders zelf was opgericht. ‘Leef en werk in de geest van Lenin’ stond er op de muur. Niet helemaal duidelijk op wel deel van Lenins geest ze doelden: de peuters mochten met poep gooien en de boel vernielen.

Met Onze kresj maakt Meerman voor de tweede keer een documentaire over het kinderdagverblijf. Als bekroonde documentairemaker voor Tegenlicht is zij gewend om buiten beeld te blijven. Nu treedt zij zelf in het licht en neemt, met haar broer Gregor Meerman als cameraman, haar eigen familie onder de loep.

Vorige keer bleven de ouders buiten schot – het ging Meerman om een schets van haar generatie. Nu onderzoekt Meerman wat haar moeder en de anderen bezielden. Haar moeder is overleden, de anderen komen aan het woord. En passant ontdekt Meerman wat pijnlijke familiegeheimen.

In de Volkskant zei ze: „Je hebt het gevoel dat ze zo met zichzelf bezig waren, dat ze niet doorhadden dat de kinderen er ook nog waren. Ze zagen ons vooral als werktuig om de wereld te verbeteren.”