Dijsselbloem: berekening naheffing van 642 miljoen euro klopt

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de berekening die ten grondslag ligt aan de naheffing bestudeerd.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de berekening die ten grondslag ligt aan de naheffing bestudeerd. Foto ANP/Bart Maat

De naheffing van 642 miljoen euro die Nederland moet betalen aan de Europese Unie is gebaseerd op de juiste berekeningen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet de betaling van het bedrag afhangen van of de berekeningen wel kloppend waren.

De minister had volledige inzage geëist in de cijfers waarop de naheffing was gebaseerd. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijsselbloem dat de cijfers van Eurostat ‘voldoende betrouwbaar, vergelijkbaar en uitputtend’ zijn:

“Op basis van een eerste analyse van de vandaag verstrekte gegevens is ons voorlopige oordeel dat de berekening van de afdrachten correct is.”

Betaling uitgesteld naar september 2015

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de naheffing. Voor die tijd zal de minister met een definitief oordeel komen maar door de correcte berekening lijkt betaling van de naheffing meer aannemelijk.

Nederland heeft bedongen dat de naheffing in termijnen mag worden overgemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Nederland voor 1 december al het bedrag van 642 miljoen euro zou overmaken. Dat is na een overleg van de Europese ministers van Financiën uitgesteld naar 1 september 2015.

Het rapport van Eurostat waarop de naheffing is gebaseerd, is verstuurd naar alle kamerfracties. Het document is hier in te zien:

Summary Quality Reports on Revisions to Gni Data 2014 by Eurostat