Deurwaarders moeten zelfmoordneigingen gaan herkennen

Een deurwaarder aan het werk.
Een deurwaarder aan het werk. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het grootste deurwaardersbedrijf GGN gaat zijn medewerkers trainen in het herkennen van zelfmoordneigingen. Dat meldt EenVandaag. Het bedrijf zegt dat het aantal zelfdodingen onder schuldenaren met wie de deurwaarders in contact komen het afgelopen anderhalf jaar sterk is gestegen.

Door de 140 werkzame deurwaarders cursussen te geven hoopt GGN dat ze sneller signalen die wijzen op zelfmoordneigingen, herkennen. In zulke gevallen kunnen ze dan doorverwijzen naar hulpinstanties zoals de GGZ of 113Online. Zo moet het aantal zelfmoorden beperkt worden. Tegelijkertijd wil het bedrijf deurwaarders in bescherming nemen als het alsnog misgaat. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders ondersteunt het plan.

1 miljoen dossiers

Hoofdoorzaak van de stijging is de economische crisis. Steeds meer mensen raakten daardoor werkloos of liepen flinke betalingsachterstand of schulden op. Daardoor hebben deurwaarders het drukker dan ooit. Zo heeft GGN momenteel ongeveer 1 miljoen dossiers in behandeling. Volgens EenVandaag blijkt uit onderzoek dat het aantal zelfmoorden tussen 2008 en 2012 toenam met 30 procent.