De rode grootmacht wil naar de rode planeet

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.
HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

De wereld is voor China niet groot genoeg: het rode land wil naar de rode planeet. Op een ruimtevaartbeurs onthulde China het eerste voertuig dat over mars moet gaan rijden. Het is de bedoeling tegen 2020 een eerste missie naar mars te sturen. Tegen 2030 moet een Chinees voertuig in staat zijn onderzoek te verrichten en monsters mee terug naar aarde te nemen, schrijft de Hongkongse krant South China Morning Post.

Het voertuig lijkt volgens de krant erg op het voertuig dat China op de maan liet rijden. Dat liep niet goed af. Door de extreem lage temperaturen en fijne stofdeeltjes ging voertuig Yutu in januari kapot.

China wil in het ongerepte en bergachtige Tibet een onderzoeksfaciliteit bouwen die de missie naar mars moet voorbereiden. Het landschap in Tibet lijkt het meeste op dat van Mars.

Meer Russisch gas naar China

Voor geopolitieke fijnproevers met interesse in Azië is het feest deze week: in Beijing zijn de leiders van landen aan de Stille Oceaan (dus de VS, Rusland, China, Indonesië, Australië) bijeen voor de jaarlijkse APEC-top. En dat levert interessant nieuws op. Waar de hoogst ongemakkelijke ontmoeting tussen de Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese president Xi Jinping het meeste aandacht kreeg, was de ontmoeting tussen Xi en de Russische president Poetin even interessant.

De twee spraken af dat Rusland Siberisch gas gaat leveren aan China. Dat schrijft de Financial Times. Het akkoord komt in aanvulling op een gasdeal ter waarde van 400 miljard dollar die Rusland en China afgelopen mei sloten.

Onderwerp van dat akkoord waren nieuw te ontwikkelen gasvelden in het oosten van Siberië. Deze deal gaat volgens de FT vooral over gas uit bestaande velden in het westen van Siberië. Het betreft gas dat normaliter in de winter richting Europa vloeit. De deal helpt Poetin de klappen van westerse sancties op te vangen.

Huisje kopen? Een miljoen neertellen

De mediaanprijs, natuurlijk niet te verwarren met de gemiddelde prijs, van een huis in Sydney is momenteel 1.000.000 Australische dollar. Dat lees je goed: een miljoen dollar om een doorsneehuis te kopen. En ja, dat vinden ze down under ook een beetje krankzinnig.

Om het nog gekker te maken: de vraagprijs is de afgelopen week in de grootste stad van Australië met 11 procent gestegen. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

De bizarre huizenmarkt in Sydney wordt gedreven door een lage rentestand van de Australische centrale bank en een gierend tekort aan woningen. In de afgelopen drie jaar is de huizenprijs met bijna een kwart gestegen. Voor het komende jaar worst een prijsstijging van 15 procent verwacht. Dus heb je ergens nog een miljoen aussie-dollars liggen, of 695.000 euro? Maar weet dat economie een ijzeren wet kent: alles wat omhoog gaat, gaat ook weer eens naar beneden.

    • Melle Garschagen