Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Games

De juiste klassieke games voor de juiste klassieke prijs

Wie Darth Vader is wist ik niet eens, en toch was ik al fan van Star Wars. Dat kwam door het beste spel dat rond die films is gemaakt: X-Wing. Ik kreeg het ergens in 1994 op zeven diskettes (Google maar wat dat zijn) van mijn buurman en ben er zoet mee geweest tot ik meisjes leuker begon te vinden. En toen speelde ik het nog.

X-Wing heeft, mede door de grote vrijheid die je hebt – je kon zomaar alle kanten opvliegen – de standaard gezet voor huidige ruimtesimulatorspellen en kan nog steeds de concurrentie met moderne games aan. Maar ja, diskettes kan ik natuurlijk niet meer lezen.

Nu is er ein-de-lijk een moderne heruitgave, dankzij GOG.com: Good Old Games. Dat is een webshop die klassieke games opnieuw uitbrengt voor een schappelijke prijs. Zij hebben nu de rechten van een hele trits oude spellen van LucasArts (eigendom van Disney) gekocht. Dat betekent dat niet alleen X-Wing weer op de markt is, maar ook opvolger TIE Fighter. Allebei voor €7,99. Maar ook games van Indiana Jones, Sam&Max en Monkey Island zijn weer verkrijgbaar. En er komen nog zeker twintig titels, belooft GOG.com – Rebel Assault? Rogue Squadron?

Voorlopig is er naast de LucasArts-titels nog genoeg nostalgie. Je koopt er Duke Nukem 3D, Myst of Rollercoaster Tycoon voor nog geen €5-. Baldur’s Gate is er voor €7,99 – net als Descent 1 plús 2.

Het werkt bovendien als een trein. De spellen zijn vrij van digital rights management, wat normaal de digitale rechten bewaakt, dus geen gezeur als je het spel op een andere computer wilt spelen. Betalen gaat makkelijk met PayPal of creditcard, en elk spel dat je koopt komt in een soort kast, zo’n zelfde als Apple’s kiosk, waaruit je het kunt downloaden wanneer en waar je wilt.

GOG.com doet daarmee eigenlijk alles goed: ze hebben de juiste titels, ze vragen een redelijke prijs en ze maken zowel de aanschaf als het bijhouden van de eigen bibliotheek supermakkelijk. Kost je een sociaal leven, maar dat is ruimschoots terecht.