Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Anna Bijns Prijs 2014 voor Maria Barnas

Dichter Maria Barnas eerder dit jaar tijdens de uitreiking van de VSB Poezieprijs.
Dichter Maria Barnas eerder dit jaar tijdens de uitreiking van de VSB Poezieprijs. ANP KIPPA LEX VAN LIESHOUT

Maria Barnas (1973) heeft de Anna Bijns Prijs 2014 gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel die in de afgelopen vier jaar door een vrouw werd geschreven.

Barnas krijgt de prijs voor haar in 2013 verschenen bundel Jaja de oerknal. De jury, onder voorzitterschap van politicus Jeltje van Nieuwenhoven, prijst het ‘talige universum’ in deze derde bundel van de dichter:

‘Barnas gebruikt poëzie als mogelijkheid om ergens een doek van woorden overheen te gooien. Elk gedicht is een poging om iets vluchtigs even stil te zetten, te bewaren, documenteren. Haar in die exercitie te volgen is een groot genoegen.’

Tjitske Jansen

De Anne Bijns Prijs is een tweejaarlijkse prijs voor literatuur die geschreven is door een vrouw. Afwisselend worden proza en poëzie bekroond. Op de shortlist stonden ook de bundels van Miriam Van hee (Ook daar valt het licht) en Anne Vegter (Eiland berg gletsjer).

De jury bestond naast Van Nieuwenhoven uit zangeres Eefje de Visser, VPRO-journalist Jeroen van Kan en dichter K. Michel. In 2009 kreeg Tjitske Jansen de Anna Bijns Prijs voor haar dichtbundel Koerikoeloem. Aan de prijs is een beeldje en een bedrag van 10.000 euro verbonden.