Een cadeau voor de ‘eenzame stokjes’

None

Het is feest vandaag. Sterker nog, vandaag vieren miljoenen mensen de grootste commerciële feestdag ter wereld. Vergeet Black Friday, Valentijnsdag en Cyber Monday. De meeste cadeaus worden verkocht op 11 november, de Chinese Singles Day. En het leukste is: je mag alles aan jezelf geven. Met fikse kortingen. De dag van de singles is een soort anti-Valentijnsdag die je viert zonder geliefde. Je kan met deegstokjes ontbijten, uit eten gaan met je vrienden, cadeaus voor ze kopen, meedoen aan een blinddatediner, of een paar nummertjes karaoke zingen.

De Chinese internetgigant Alibaba toverde de feestdag vijf jaar geleden om tot een 24-uurs shopfestijn, een feestdag waarop je cadeautjes voor jezelf (en je single vrienden) koopt, alles online en veel in de uitverkoop. Denk aan kussens in de vorm van een vriendje. Zo kan Alibaba mooi de rustige periode tussen de herfstvakantie en kerst overbruggen.

Studenten van de Nanjing University begonnen er in 1993 voor de grap mee, zo gaat het verhaal. Ze wilden een dag creëren om te laten zien dat singles het net zo leuk kunnen hebben als stelletjes.

Ze kozen de datum 11.11 omdat er zoveel enen in voorkomen en noemde het Guangun, wat vrijgezel, maar ook ‘eenzaam stokje’ zou betekenen. Inmiddels is de vrouw-vriendelijker naam Singles Day gangbaar.

Het gaat om veel mensen en veel geld. Er zijn op 11 november in China tien keer zo veel online bestellingen als op een normale dag. Er werd vorig jaar 2,5 keer meer verkocht dan op Cyber Monday, de grootste onlinewinkeldag in de Verenigde Staten.

Vooral voor Alibaba is het een grote dag: 2 procent van de omzet die verkopers via Alibaba halen, komt volgens het bedrijf van Singles Day. De populariteit stijgt razendsnel. Vorig jaar steeg de omzet van Alibaba op 11 november met 83 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het is best een uitdaging, de verwerking van die 254 miljoen bestellingen ter waarde van 4,6 miljard. Denk aan: lange werkdagen voor sorteermedewerkers de inzet van een miljoen extra koeriers.

Buiten China vindt ‘eenzame stokjesdag' inmiddels ook ingang.