Callas zonder geroezemoes

Het verkeer op Abbey Road, de Londense underground en een Vespa-scooter bij de Scala in Milaan – ze zijn na decennia definitief weggefilterd. Ook zijn de originele banden dankzij recente technische ontwikkelingen voor het eerst op 69 cd’s overgezet zonder de vroegere beperkingen in frequenties. Geruis en ongerechtigheden op de verouderende magneetbanden zijn weggepoetst. De opnamen van Maria Callas, de beroemdste sopraan van de vorige eeuw, zijn nu te beluisteren zoals ze destijds alleen maar in de studio hebben geklonken.

EMI/Columbia en Cetra legden onder de beste omstandigheden de kern van Callas’ korte carrière vast. Dat gebeurde van 1949, het jaar van haar doorbraak , tot 1969, toen ze na tien jaar van geleidelijke neergang nog wat Verdi-aria’s zong. Callas keurde ze af, hier zijn ze te horen als ‘belangrijk deel van de opname-erfenis van deze unieke artieste.’ Haar laatste optreden in een opera was in 1965: ‘Tosca’ in Londen. Ze was 41. In 1977 overleed Maria Callas eenzaam aan een hartaanval in Parijs, 53 jaar oud.

De remastering schept ook een nieuw klankbeeld met een extra focus op de zangers. Er is meer diepte, en dus ook meer voorgrond. Daar hoort men meer theater, actie, drama. Daar staat, thuis midden in de kamer, Callas zelf te zingen. Het spectaculairst is dat effect in de tumultueuze tweede acte van ‘Tosca’, in de schrikwekkende confrontatie van Callas in de titelrol met Tito Gobbi als de wrede politiechef Scarpia. Aangrijpend is de opname van Puccini’s ‘La bohème.’ De rol van de tuberculeuze Mimi zong ze nooit op het podium , hier klinkt Callas roerend intiem en hartstochtelijk tragisch. Bellini’s ‘Norma’, met 89 uitvoeringen Callas’ meest gezongen opera, is er in twee opnamen. Huiveringwekkend hoe in 1954 Maria Callas (Norma) en Ebe Stignani (Adalgisa) hun beider minnaar Mario Filippeschi (Pollione) als eensgezind vuurspuwende feeksen vocaal vermorzelden. De legendarische erfenis van Callas is verpakt in een indrukwekkende box, met een boek dat de nieuwe techniek uitlegt. De opnamen van de 26 complete opera’s en de 13 recitalalbums zijn vanaf deze week ook los verkrijgbaar.