Amazon komt naar Nederland - dit is wat je moet weten

Foto NRC Q

Amazon, de grootste webwinkel ter wereld, zet voet aan land in Nederland. Of beter gezegd: één teentje. Amazon start met de verkoop van Nederlandse e-books. De verwachting is dat daarna papieren boeken en andere producten volgen. Morgen is Amazon.nl vanaf 8 uur ‘geopend’. Dit is wat je moet weten:

1. Morgen geopend, details contracten eerder uitgelekt

Over de komst van het bedrijf naar Nederland werd al lang gespeculeerd, maar het gaat nu gebeuren. Woensdagochtend gaat de winkel open en donderdag presenteert Amazon (74 miljard dollar omzet, 132.600 werknemers wereldwijd) zijn plannen bij het Centraal Boekhuis (CB), het bedrijf dat de distributie doet van bijna alle boeken in Nederland. Gisteren organiseerde Amazon een cocktailparty voor alle uitgevers in het Dylan-hotel in Amsterdam. Veel details over de contracten die de webwinkel de afgelopen maanden sloot met uitgevers zijn de afgelopen maanden uitgelekt.

2. Dit is er in de winkel te vinden

Amazon biedt voorlopig zo’n  20.000 Nederlandstalige e-books aan (belangrijkste concurrent Bol.com heeft  23.770 Nederlandse titels). Amazon heeft de grote uitgevers aan boord – die stonden te popelen om mee te doen, in de woorden van Jorrit van der Meulen, de Nederlander die verantwoordelijk is voor de Kindle-divisie. Er lopen nog onderhandelingen met veel kleinere uitgevers.

Je zult vergeefs zoeken naar een Nederlandse Amazon-winkel voor fysieke producten (papieren boeken, cd’s of dvd’s, kleding of  elektronica). Het bedrijf wil geen uitspraken doen over toekomstige activiteiten, maar het is de verwachting dat Amazon van Nederland uiteindelijk een ‘satellietland’ maakt om Amazons distributiecentra in Duitsland en Groot-Brittannië volledig te benutten. In die landen is de online winkel al langer actief.

De enige hardware die nu in Nederland aangeboden wordt is de Kindle e-reader, die vanaf 59 euro te koop is (de versie met advertenties). Op dit moment zijn er volgens Amazon “enkele honderdduizenden” Kindle-gebruikers in Nederland – mensen die ooit een elektronisch boek bij Amazon kochten. Die kun je ook lezen met een Kindle-app. Amazon hanteert een eigen formaat voor digitale boeken, waardoor ze niet leesbaar zijn op andere e-readers

Andere digitale producten van Amazon, zoals de muziek- en videodiensten, zullen voorlopig niet in Nederland beschikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de ‘onbeperkte’ leesdiensten (Kindle Lending Library en Kindle Unlimited) en het Prime-abonnement voor snellere bezorging en digitale extra’s. De Nederlandse webwinkel wordt gerund vanuit Luxemburg, waar het Europese hoofdkantoor van Amazon staat.

3. Nederlandse boekhandels  krijgen er een grote concurrent bij

Omzet is voor Amazon belangrijker dan winst. Het gevolg is dat de webwinkel zo nu en dan opzettelijk fikse verliezen incasseert – vanwege grote investeringen of omdat het artikelen onder de adviesprijs verkoopt. Het is vanzelfsprekend nogal moeilijk concurreren met een bedrijf dat geen winst hoeft te maken.

Vooral voor bol.com wordt het “een interessante uitdaging”, zegt Michael van Everdingen, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond: “Er komt een concurrent die hetzelfde doet. Dan gaat het erom hoe goed het merk bol.com verankerd zit in de hoofden van klanten en hoezeer zij wel of niet veranderingsbereid zijn.”

4. Amazon heeft geen beste reputatie

Door zijn omvang kan Amazon bij zijn leveranciers de allerbeste voorwaarden bedingen. Het resultaat is dat de leveranciers minder winst maken, maar dat hebben zij altijd nog liever dan dat hun product niet te koop is via Amazon. Wil je meetellen, dan móét je te vinden zijn op de onlinereus.

De onderhandelingsmethodes van de webwinkel zijn berucht. Neem het gevecht tussen Amazon en het Amerikaanse uitgeefconcern Hachette van deze zomer: Amazon wil een lagere inkoopprijs, Hachette accepteert dat niet. Het gevolg was dat Amazon de boeken van Hachette niet verkocht.

Ook komen geregeld slechte verhalen naar buiten over de werkomstandigheden in Amazon-distributiecentra. In verschillende Amerikaanse staten zijn werknemers rechtszaken begonnen, zoals deze zomer nog in South Carolina vanwege doorwerken in onbetaalde pauzes.

 

Meer weten? Lees over wat de komst van Amazon betekent voor de boekenmarkt (€), waarom webwinkels de komst van Amazon vrezen (€) en hoe oprichter Jeff Bezos van Amazon de  grootste webwinkel ter wereld maakte (€). 

    • NRC Q