Volwassen en veerkrachtig, dat wil PSV’er Adam Maher ook zijn

PSV weet in slotfase van Heracles te winnen: dit keer mocht middenvelder Maher weer meedoen

Adam Maher probeert een tackle vanThomas Bruns van Heracles te omzeilen.
Adam Maher probeert een tackle vanThomas Bruns van Heracles te omzeilen. Foto Pics United

Ene Sanne was de afzender van het boze bericht dat hij vorig jaar verspreidde onder zijn volgers op Twitter. Adam Maher kende haar niet, maar deze fan van PSV schreef dat zijn concurrent Ola Toivonen een eikel was en dat trainer Phillip Cocu de Zweed nodig moest wisselen. Die toon beviel de middenvelder wel. Daarom drukte hij op de zogenoemde retweetknop waardoor meer dan honderdduizend volgers de woorden van de verontwaardigde supporter konden lezen. Een statement dat hij met schone handen dacht te maken.

„Dat was dom’’, zegt Maher (20) ruim een jaar later. Hij staat ontspannen in de catacomben van het Polman Stadion, waar hij zojuist met PSV heeft gewonnen van Heracles Almelo. In de slotfase maakte Karim Rekik namens de koploper de winnende treffer, die voortkwam uit een „volwassen en veerkrachtige” houding, om met Maher te spreken. Termen die in het bijzonder ook voor hem gelden. Meer dan voor iedere andere speler bij PSV.

Want de huidige Adam Maher is niet die van vorig seizoen. Toen was hij soms een oproerkraaier, die moeite had met het feit dat zijn trainer hem geregeld ernaast zette. Vier keer op rij negentig minuten op de reservebank. Zo had de topaankoop het niet voor zich gezien in Eindhoven. PSV had die zomer acht miljoen euro voor hem betaald aan zijn oude club AZ. Zo’n dure speler staat toch gewoon in de basis?

Een heerlijke luxe

Dat vond hij zelf, maar voor trainer Cocu ligt het niet zo eenvoudig. Die had en heeft een luxeprobleem. Voor drie posities kan hij kiezen uit vier spelers in vorm: Georginio Wijnaldum, Andrés Guardado, Adam Maher en Jorrit Hendrix. En dan zijn Stijn Schaars en Oscar Hiljemark nog geblesseerd. „Een heerlijke luxe”, zei Cocu eerder. Hij heeft daarvoor een zogeheten roulatiesysteem ingevoerd, zegt hij. De ene week mag die spelen, dan weer de ander. Pappen en nathouden, en ondertussen hopen dat geen van zijn vedettes gaat zeuren.

Hoewel Maher tot voor kort topscorer van de eredivisie was, werd hij vorige week tegen ADO Den Haag het kind van de rekening. Pijnlijk, maar ditmaal onderging hij zijn lot als een professional: zonder te zaniken, en strijdbaar. Hij zou in andere duels laten zien dat hij bij de beste elf hoort. „Het is goed dat hij het zo oppakt”, zei Cocu toen. „Dat is de manier waarop we met elkaar moeten omgaan.” Zo hoefde de coach tenminste geen reprimande uit te delen, zoals hij vorig jaar deed toen Maher de tweet over Toivonen had doorgestuurd.

„Ik had er moeite mee dat het vorig jaar niet ging zoals ik wil dat het ging”, bekent Maher. „Bij AZ was het anders. Toen was ik nog een talent dat niet hoefde te presteren. Speelde ik een mindere wedstrijd, dan werd er niet naar me gekeken. Nu wel.”

Knie vooruit

Tegen Heracles had Maher in de slotfase de 1-2 op zijn schoen, voordat zijn teamgenoot Karim Rekik PSV alsnog de winst bezorgde met een schot uit een kluts. Doelman Dennis Telgenkamp van Heracles werd gehinderd, vonden fluitende supporters op de tribunes, maar had Telgenkamp zich niet beter moeten wapenen?

Knie vooruit, vuisten naar voren; zo had de doelman kunnen voorkomen dat het volk met een fikse kater huiswaarts ging. „Liesveld bedankt”, zong heel het stadion richting arbiter Richard Liesveld. Onterecht.

Een uur eerder was het Heracles dat op 0-1 was gekomen. Doelpuntenmaker: Bryan Linssen. Weer hij. Na zijn drie treffers van vorige week is het Limburgse duveltje hard op weg om wederom een weddenschap met een sponsor te winnen.

Hoe meer hij scoort, hoe groter de kans dat hij aan het einde van het jaar enkele dagen mag toeren in een auto waar PSV-spits Luuk de Jong al in rijdt: een Porsche. Bij acht doelpunten wordt het de Cayenne, bij dertien goals een Ferrari. Eerder verwierf Linssen al een tuinset met zijn scoringsdrift.

Voor een speler als Linssen valt er veel lof te verdienen. Voor een speler als Maher geldt dat veel minder. Het zijn lage verwachtingen tegenover torenhoge verwachtingen. PSV verwacht dat de middenvelder de vele miljoenen euro’s waarmaakt, en dat verwacht Maher zelf ook. Waar dat hoge verwachtingspatroon hem vorig jaar nog dwarszat, voelt hij zich dit jaar veel beter. „Ik zat toen niet lekker in mijn vel, nu wel. Wat dat betreft was het vorig seizoen een heel leerzaam jaar. Ik voel dat ik me nu kan bewijzen.”

    • Fabian van der Poll