Videorel: Nicki Minaj speelt met nazisymboliek in nieuwe clip

De Amerikaanse rapper en zangeres Nicki Minaj is niet vies van wat controverse. Ging het aloude Engelstalige adagium if you got it, flaunt it al op in haar vorige videoclip waarin ze letterlijk met de billen bloot ging, in haar nieuwe clip presenteert ze zichzelf als een dictator; met bijbehorende zwart/wit/rode symboliek. Update: Minaj heeft inmiddels haar excuses aangeboden, ook al was het niet haar idee.

Beeld uit de videoclip 'Only' van Nicki Minaj, waarin ze speelt met nazisymboliek.
Beeld uit de videoclip 'Only' van Nicki Minaj, waarin ze speelt met nazisymboliek. Screenshot Youtube.com

De Amerikaanse rapper en zangeres Nicki Minaj is niet vies van wat controverse. Ging het aloude Engelstalige adagium if you got it, flaunt it al op in haar vorige videoclip waarin ze letterlijk met de billen bloot ging, in haar nieuwe clip presenteert ze zichzelf als een dictator; met bijbehorende zwart/wit/rode symboliek.

Update 11 nov: Inmiddels heeft Nicki Minaj gereageerd op de commotie. Op Twitter liet ze vandaag weten dat het niet haar idee was en dat ze nooit nazisme in haar kunst goed zou keuren:

Twitter avatar NICKIMINAJ NICKI MINAJ The artist who made the lyric video for “Only” was influenced by a cartoon on Cartoon Network called “Metalocalypse” & Sin City.
Twitter avatar NICKIMINAJ NICKI MINAJ Both the producer, & person in charge of over seeing the lyric video (one of my best friends & videographer: A. Loucas), happen to be Jewish
Twitter avatar NICKIMINAJ NICKI MINAJ I didn’t come up w/the concept, but I’m very sorry & take full responsibility if it has offended anyone. I’d never condone Nazism in my art.

Regisseur: ‘sorry not sorry’ voor zijn werk

De regisseur van de video, Jeff Osborne, zegt vandaag daarentegen in een reactie tegenover Myspace dat hij geen spijt heeft.

“Ik bied niet mijn excuses aan voor mijn werk. De vlaggen, de armbanden en gasmaskers (en wellicht mijn gebruik van symmetrie) vertegenwoordigen allemaal het nazisme. [...] Maar een overgroot deel van de herkenbare modellen/symbolen zijn Amerikaans.”

Wat betreft een verklaring zegt Osborne:

“Ik denk dat het belangrijk is om jongere generaties te herinneren aan gruwelijkheden die in het verleden zijn gebeurd om te voorkomen dat ze in de toekomst plaatsvinden. De meest effectieve manier om in contact te komen met mensen vandaag de dag is via sociale media en popcultuur. Als mijn werk verkeerd wordt geïnterpreteerd omdat het geen onnozele tranentrekker is, sorry I’m not sorry.”

De 31-jarige Minaj (echte naam Onika Tanya Maraj), die zondagavond nog de uitreiking van de MTV European Music Awards presenteerde (en hoe), zette afgelopen vrijdag haar nieuwe animatievideo online voor ‘Only’, de derde single van haar aanstaande derde studioalbum The Pinkprint. En die zorgde direct voor ophef, aangezien er toch wel erg gespeeld wordt met beelden die nazisme lijken te verheerlijken.

Bekijk de video:

Mederappers Chris Brown, Lil’ Wayne en Drake rappen ook een mopje mee op ‘Only’, en worden in de clip afgebeeld als respectievelijk een militaire generaal, een directeur en de paus. Ondertussen doorkruisen vliegtuigen de lucht naast een strak in een catsuit gestoken superheldinnenversie van Minaj, zien we beelden van rijen soldaten met een rode band om de arm, gebouwen met lange rechthoekige vlaggen met daarop een logo van de platenmaatschappij van Minaj, Young Money, dat wel erg op een swastika lijkt. En dat allemaal in zwarte, witte en rode kleuren: het doet allemaal sterk denken aan het Derde Rijk. Sommige media hebben het inmiddels al over Minaj als vrouwelijke Hitler.

Boze fans

En daar zijn de fans niet zo blij mee. Sterker nog, sommigen willen dat ze de clip offline haalt:

Twitter avatar melissamorgs Melissa Morgan hey @NICKIMINAJ thanks for the blatant nazi imagery in your new video! really great allusion to persecution &genocide http://t.co/prjM58hhMQ
Twitter avatar Mach712 Mach-(8Tails) @MaximumDirector @mtv @josborne32 @nickiminaj So, maybe for the next y’all can compare yourselves to the kkk.
Twitter avatar aliengrrrI abbey why did nicki use nazi propaganda in the only video??? why would she wanna be comparing herself to hitler?? @NICKIMINAJ U let us down :(
Twitter avatar MisterPalazzo Mr. Palazzo The lyric video for Only by Nicki Minaj is indescribable. Who the hell thought a Nazi theme was a good idea?

Regisseur Jeff Osborne, die ook de vorige expliciete video van Minaj’ single ‘Anaconda’ regisseerde, heeft nog niet gereageerd op de ophef. Sterker nog, hij retweet vooral voor- en tegenstanders die er wat over te zeggen hebben.

Die video met die drilpuddingbillen dus

Nicki Minaj, die werd geboren in Trinidad en opgroeide in New York, is in thuisland Amerika en ook in Nederland ontzettend succesvol met haar aanstekelijke liedjes vol provocerende teksten en clips. Zo is ze de eerste vrouwelijke solo-artiest die met zeven singles tegelijk in de Billboard Hot 100 heeft gestaan, en stond single ‘Super Bass‘ in de top drie. Haar eerste album Pink Friday (2010) behaalde de eerste plek van de Billboard 200-albumlijst. Van Pink Friday: Roman Reloaded (2012) haalde single ‘Starships‘ de vijfde plek. In de Nederlandse Top 40 stond ‘Starships’ op nummer vier.

Anaconda, die een paar maanden geleden uitkwam en zelfs de tweede plek in de Billboard Hot 100 behaalde, liegt er weer niet om. Waarschuwing: seksueel expliciete beelden:

Over de controverse die de Anaconda-video opriep, met name vanwege de seksueel getinte teksten en expliciete beelden (van bananen met slagroom tot drilpuddingbillen en lapdances), zei Minaj tegen V Magazine dat ze juist reacties moet oproepen omdát ze Nicki Minaj is:

“Ik moet wel. Het maakt niet uit met wie ik een nummer maak, ik moet tenminste één ding zeggen dat niemand anders wil zeggen. Of het nou Madonna, Britney of Beyoncé is, zij zeggen altijd tegen me: ‘ja, wees jezelf, talk your shit. [...] Vrouwen zouden zo hardcore en seksueel moeten mogen zijn als we willen, want mannen zijn dat continu.”

Met de clip voor Only is Minaj qua beeldvorming 180 graden gedraaid vergeleken bij wat ze eerst liet zien. Geen felle neonkleurtjes meer, geen vrolijke LSD-Nicki. Ze is serieuzer, en draagt geen gekleurde pruiken en extravagante kostuums meer. De gekte laat ze ook muzikaal gezien los. Want dit nummer is geen opgepompte hit als Starships, maar een minimalistische compositie die rust op haar raps.

Minaj heeft al aangetoond dat ze ook gevoelige ballades kan maken, zoals haar ‘Pills N Potions’, waarin het nauwelijks (zichtbaar) blote lichaamsdelen regent:

Het nieuwe feminisme

Vrouwen die zichzelf pontificaal seksueel opstellen is een nieuwe vorm van feminisme, en Minaj doet daar ook aan mee. Let maar eens op het aantal blote billen dat videoclips siert de laatste tijd. Zo was er deze clip van popprinsessen Shakira en Rihanna, en recent nog Jennifer Lopez en Iggy Azeleas ‘Booty‘ (want waarom zou je het beestje niet bij de naam noemen?).

Maar ben je nog feminist als een hele clip lang je billen het scherm vullen? Dat vroegen nrc.next-redacteuren Romy van der Poel en Geertje Tuenter zich af. Het antwoord is deels ja (lees hier het hele artikel (€)). Want volgens documentairemaker Sunny Bergman (bekend van Beperkt Houdbaar over het vrouwelijke schoonheidsideaal) is dit neoliberaal feminisme dat ook gewoon geld in het laadje kan brengen.

Wat die nazisymboliek van Minaj dan wel betekent?

Daar kunnen we alleen nog naar raden, aangezien de regisseur, Minaj noch haar platenmaatschappij nog een reactie heeft gegeven. Maar het is haar wel gelukt wederom flink veel publiciteit te genereren voor haar aanstaande derde album, The Pinkprint, dat in december uitkomt.