Verzweeg General Motors dodelijke defecten?

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Heeft General Motors twee maanden lang bewust een probleem met het ontstekingsmechanisme van Chevrolet Cobalt’s verzwegen? Daar lijkt het volgens The Wall Street Journal wel op. De krant meldt dat GM eerst vijfhonderdduizend nieuwe ontstekingsmechanismen heeft ingeslagen en pas twee maanden later bij toezichthouders meldde dat er een probleem was.

De productiefout heeft mogelijk geleid tot ongelukken waar dertig mensen bij zijn omgekomen.

De Amerikaanse zakenkrant heeft de hand gelegd op e-mailwisselingen tussen medewerkers van General Motors en Delphi, het bedrijf dat de met spoed bestelde onderdelen moest leveren.

Op 18 december 2013, een dag nadat hoge managers van GM hadden vergaderd, ontving Delphi de opdracht een productieplan op te stellen om de onderdelen te leveren. Pas in februari van het volgende jaar besloot GM een enorme terugroepactie van auto’s bekend te maken. Sindsdien is GM verwikkeld in meerdere rechtszaken

Zielig: lagere bonussen op Wall Street

De wolven van Wall Street zullen iets minder tevreden janken dit jaar. De heersers van het universum zullen iets minder onbeschoft optrekken in hun cabrio’s. Wat is er aan de hand? De bonussen op Wall Street zullen dit jaar naar waarschijnlijkheid tegenvallen. Dat schrijft de New York Times op basis van een steekproef uitgevoerd door adviesbureau Johnson Associates.

Handelaren bij grote banken en hedgefondsen zullen hun bonussen  met ruim 10 procent zien dalen.  Jarenlang waren de handelaren (in aandelen, valuta, derivaten, grondstoffen, etc.) de grote winstmachines van banken. Maar dat is nu niet meer het geval. Toezichthouders zijn tevreden, schrijft de krant. Juist de enorme bonussen leidden ertoe dat handelaren enorme risico’s namen, met al het gevaar van dien.

Waar de traders minder beloond worden, gaan vermogensbeheerder en financiële experts private-equitybedrijven er juist met 10 procent op vooruit, adus het onderzoek.

Cabinepersoneel blijft dwarsliggen bij American Airlines

Niet alleen Air France-KLM heeft grote problemen met het personeel, ook American Airlines, ‘s werelds grootste luchtvaartmaatschappij, heeft slepende problemen. Het cabinepersoneel heeft het laatste cao-voorstel afgekeurd, waardoor werknemers en werkgever nu naar een bindend arbitragehof zullen gaan. Dat meldt Yahoo! Finance.

Financieel doet American Airlines het uitstekend. In het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een winst van ruim 940 miljoen Amerikaanse dollar. Het cabinepersoneel wil dat zij meedelen in het succes. Het cao-voorstel werd met 16 stemmen (8.180 voor en 8.196 tegen) verworpen. Het conflict komt op een gevoelig moment. American Airlines is druk bezig te fuseren met US Airways en door de ruzie met het cabinepersoneel loopt dat vertraging op. Volgende maand beginnen de arbitragesessies.

 

    • Melle Garschagen