Trouwen doe je maar een keer of twee

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De Love & Marriage Beurs in de RAI.

Wie: Bruid in spe Martine Weeland, Maaike Tschabold en Rob van der Velden van Amiga Bruidsmode, en bruiloft-dj Patrick Nobbenhuis.

Waar ben ik aan begonnen, dacht Martine Weeland toen ze vanmorgen de Love & Marriage Beurs in de RAI binnenstapte. “Wist je dat je wel een jaar bezig kunt zijn met het organiseren van de bruiloft? Ik moet nog zoveel regelen, begrijp ik nu.” Stress. En veel pastelkleuren, trouwjurken, moeders met dochters en trouwlocatie-aanbieders.

Bruiden zijn alleen met zichzelf bezig

Vergeet vooral niet dat het júllie dag is, zegt trouwjurkenverkoper Maaike Tschabold naast een rek vol tule en kant. Fluisterend: “Veel bruiden zijn vooral met zichzelf bezig.” Zonde, vindt ze. Ook van het geld. “Hier heb je tenslotte samen voor gespaard. Het gaat dus wel om jullie allebei. Dit is dé dag. Het kan maar één keer.”

Ongeveer 25.000 euro, kost dat – zo’n bruiloft, zegt Tschabold. Haar baas, Rob van der Velden, komt er even bij staan. “Ja. Híer.” Hij kijkt om zich heen. “In de Randstad. In de rest van Nederland geven ze maar zo’n 15.000 euro uit aan hun trouwdag hoor.” Vandaar dat hij graag op de Amsterdamse variant van de Love & Marriage Beurs staat. “Hier rekenen ze gewoon een jurk van 2.500 euro af, komen ze niet eerst vragen naar de goedkoopste.” Tschabold gniffelt. “Dat kan echt niet.”

Bruiden, niet alleen met jezelf bezig zijn - zeggen de trouwjurkenverkoopsters op de Love & Marriage Beurs.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) on

Ingestudeerde dansjes

Wat ook niet kan: Paradise by the Dashboard Light van Meat Loaf. Maar daar lijkt niemand zich wat van aan te trekken. Bruiloft-dj Patrick Nobbenhuis van feestenorganisator Sky Fly: “Het is elke keer weer raak.”

En die ingestudeerde dansjes van het bruidspaar heeft hij nu ook wel gezien. “Dat begint altijd met All of Me van John Legend, dan komt er wat happy hardcore voorbij en tot slot Gangnam Style.”

Gewoon. Niet. Doen. Heb je alleen maar spijt van straks, als je de foto’s en filmpjes terugziet. “En weet je, dit is je enige kans. Dit doe je niet nog een keer.” Dat is in elk geval het streven. Het kán natuurlijk wel. Deed Nobbenhuis ook.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken