Tientallen doden bij aanslag op school in Nigeria

Omstanders bij de school in Potiskum, Nigeria waar een zelfmoordterrorist een aanslag pleegde. Daarbij kwamen tientallen scholieren om.
Omstanders bij de school in Potiskum, Nigeria waar een zelfmoordterrorist een aanslag pleegde. Daarbij kwamen tientallen scholieren om. Foto AP/ Adamu Adamu

Bij een zelfmoordaanslag op een school in het noordoosten van Nigeria zijn volgens de eerste berichten tientallen scholieren om het leven gekomen. Persbureau AFP spreekt van minstens 47, maar persbureau AP van 48, op gezag van een medewerker van een mortuarium.

De aanslag vond plaats in Potiskum, de hoofdstad van de provincie Yobe, midden in Boko Haram-gebied. De dader zou een schooluniform hebben aangetrokken en de school zijn binnengegaan. Daar waren op dat moment ongeveer tweeduizend studenten bijeen voor de wekelijkse bijeenkomst.

Soldaten die de school vandaag wilden binnengaan werden verjaagd door mensen die met stenen gooiden, boos op het leger omdat het de opmars van de sunnitische extremisten van Boko Haram maar niet kan stuiten. De afgelopen vijf jaar zijn er duizenden mensen om het leven gekomen, honderdduizenden zijn gevlucht.

Week eerder ook aanslag in Potiskum

Vorige week kwamen er nog dertig mensen om het leven in Potiskum. Toen was er een zelfmoordaanslag op een markt waar op dat moment veel shi’ieten waren die in een optocht ter ere van Asjoera liepen.