Teeven neemt uitspraak Raad van Europa over illegalen nog niet over

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Staatssecretaris Teeven geeft voorlopig geen gehoor aan de uitspraak van de Raad van Europa over de behandeling van illegalen. De Raad oordeelde vanochtend dat Nederland opvang moet bieden aan illegalen, ongeacht hun verblijfsstatus.

In een verklaring laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat staatssecretaris Teeven het oordeel niet direct overneemt en wacht op een besluit van het Comité van Ministers. Dat zou in januari zijn.

Menselijke waardigheid

Vanochtend publiceerde het Europees Comité voor de Sociale Rechten van de Raad van Europa een rapport over de behandeling van asielzoekers en illegalen in Nederland. Daaruit blijkt dat de Nederlandse autoriteiten het Europees Sociaal Handvest schenden door illegalen geen onderdak, voedsel en kleding aan te bieden. Daardoor is hun menselijke waardigheid in het geding, aldus de Raad van Europa in het rapport.

De Protestantse Kerk in Nederland had de zaak aanhangig gemaakt bij de Raad. Vluchtelingenspecialist Geesje Werkman noemt de uitspraak ‘ongelooflijk goed nieuws’:

“Ieder mens heeft recht op bed, bad en brood. Geen onderscheid tussen staatsburgers, vluchtelingen of staatlozen.”

Amnesty International laat in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak:

De uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten bevestigt wat de klagers al wisten: de situatie van mensen in de vluchtgarage en andere leegstaande gebouwen of zelfgecreëerde noodvoorzieningen is in strijd met de menselijke waardigheid en dus met het Europees Sociaal Handvest. De overheid moet mensen in nood helpen, ongeacht hun verblijfsstatus.

Lees meer in nrc.next: Misschien wordt het nu beter voor hen. (€)