Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Referendum Catalonië: ruim 80 procent stemt voor onafhankelijkheid

Zo’n 80,7 procent van de Catalanen die gisteren stemden tijdens het informele referendum is vóór onafhankelijkheid, blijkt uit de voorlopige uitslag. Het is puur symbolisch – het referendum heeft geen juridische basis -, maar het toont in ieder geval de onvrede onder de bevolking van de autonome regio in Spanje.

Een pro-onafhankelijkheidsvlag (rechts) hangt aan een balkon in het centrum van Barcelona.
Een pro-onafhankelijkheidsvlag (rechts) hangt aan een balkon in het centrum van Barcelona. Foto Reuters/ Paul Hanna

Zo’n 80,7 procent van de Catalanen die gisteren stemden tijdens het informele referendum is vóór onafhankelijkheid, blijkt uit de voorlopige uitslag. Het is puur symbolisch - het referendum heeft geen juridische basis -, maar het toont in ieder geval de onvrede onder de bevolking van de autonome regio in Spanje.

En dan niet eens zozeer de onvrede over het onderdeel zijn van Spanje, maar meer nog over het feit dat ze van Spanje niet móchten stemmen, zei onze correspondent Koen Greven gisteren al. Spanje heeft namelijk eerst een officieel referendum verboden en daarna ook dit officieuze referendum. Artur Mas, de Catalaanse president, besloot die laatste uitspraak te negeren en het symbolische referendum alsnog te houden. Spanje vindt dat alle Spanjaarden moeten kunnen stemmen over de onafhankelijkheid van Catalonië, niet alleen de Catalanen zelf.

Geen verrassing

Het hoge percentage ja-stemmers is niet verrassend volgens Greven. De drempel om ja te stemmen was door het symbolische karakter ook behoorlijk verlaagd. De vraag is hoe er gestemd zou zijn als het wél om een wettelijk geldig referendum ging:

“De inwoners in Catalonië die tegen onafhankelijkheid zijn, blijven vandaag in groten getale thuis. Verschillende potentiële nee-stemmers vertelden mij: ‘Het referendum is niet wettelijk, het heeft geen status en ik wil er niets mee te maken hebben’.”

Er was sprake van een hoge opkomst gisteren. Zo’n twee miljoen mensen brachten hun stem uit. In Catalonië wonen 7,5 miljoen mensen van wie het overgrote deel in en rond hoofdstad Barcelona woont. Ongeveer 5,4 miljoen mensen zouden theoretisch hun stem hebben kunnen uitbrengen, schrijft persbureau AFP.