Sterren kijken: site laat zien hoeveel jaar een ster hiervandaan is

Als je naar de sterren kijkt, weet je: die zijn lichtjaren hiervandaan. Maar: hoe lang is het licht van die ster al onderweg naar de aarde? Hoeveel jaar geleden is die glittering “van huis” vertrokken? Deze site laat je zien hoe ver die ster hiervandaan is.

Een meteoor trekt een lichtspoor achter de tv-toren in het Overijsselse Markelo, augustus 2007.
Een meteoor trekt een lichtspoor achter de tv-toren in het Overijsselse Markelo, augustus 2007. Foto ANP / Vincent Jannink

Als je naar de sterren kijkt, weet je: die zijn lichtjaren hiervandaan. Maar echt begrijpen hoe het zit met lichtjaren is lastig. Hoe ver is die ster van de aarde? Hoeveel jaar geleden is het licht van die glitterbal “van huis” vertrokken?

Nieuws koppelen aan ster

Star Date, een project dat is ontstaan tijdens een hacketon van het American Museum of National History, wil het begrip “lichtjaren” minder abstract maken. En dat doen ze door te laten zien wat er in de wereld gebeurde op het moment dat het licht van een ster begon aan zijn reis richting de aarde.

De site ziet er zo uit:

StarDate

StarDate. Via website van StarDate

Het werkt zo: rol met de cursor van je muis over een ster en je krijgt de krantenkop van een artikel uit de New York Times te zien die overeenkomt met het moment waarop het licht van de ster vertrok. Klik bijvoorbeeld op een ster die 29.22 lichtjaren hiervandaan is en je krijgt een verhaal van 2 augustus 1985.

Een andere ster, 26.55 lichtjaren hiervandaan, leidt je naar een artikel van 27 april 1988 met de kop: ‘A Gay Rights Victory at Georgetown‘.

Charlye Tran, een van de ontwikkelaars, zegt:

“Het is alsof je in de ruimte bent en je de laatste editie van de krant krijgt, terwijl je in het heden kijkt naar de geschiedenis.”

Niet alle sterren

StarDate heeft niet alle sterren, alleen de 100 dichtst bij onze zon. Het licht van de meeste van die sterren is minder dan 35 jaar geleden vertrokken.