Antieke motor blies Antares op

28 Oktober: de Antaresraket eplodeert bovenWallops Island, Virginia.
28 Oktober: de Antaresraket eplodeert bovenWallops Island, Virginia. Foto AFP

De explosie van de onbemande Amerikaanse Antares-raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital, vorige week dinsdag, lag waarschijnlijk aan de antieke Russische NK-33-raketmotor die er was ingebouwd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De raket zou voorraden en experimenten naar het internationaal ruimtestation ISS brengen. Deze Russische, technisch geavanceerde motoren waren in de jaren zestig in de Sovjetunie ontwikkeld en gebouwd voor de mislukte N-1-maanraket. Ongebruikt werden ze opgeslagen en later door Amerikanen weer overgenomen en opgeknapt. Op 21 april 2013 maakte Antares, voortgestuwd door twee NK-33’s, zijn geslaagde debuut. Nog drie successen volgden, maar probleemloos was de NK-33 niet. Eerder dit jaar explodeerde er al een tijdens een test. Orbital heeft aangekondigd het gebruik van de motor hoogstwaarschijnlijk stop te zetten. Het eerherstel van de legendarische raketmotor heeft dus nog geen twee jaar geduurd. (NRC)