Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Sorry, we kunnen de lening niet betalen

Weer dreigt een reorganisatie voor de kranten in Groningen, Friesland en Drenthe. NDC moet ING een lening terugbetalen.

In Groningen, Friesland en Drenthe komt circa 60 procent van alle dagbladen van NDC.
In Groningen, Friesland en Drenthe komt circa 60 procent van alle dagbladen van NDC.

De drie regionale kranten in Noord-Nederland staat mogelijk een nieuwe reorganisatie te wachten. Het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad zouden daarbij tientallen arbeidsplaatsen moeten schrappen. Vorig jaar bezuinigde uitgever NDC Mediagroep al fors door 250 van de 750 banen te schrappen.

NDC Mediagroep zoekt naar manieren om geld te besparen. In een intern bericht aan het personeel liet de directie vorige week weten dat men onderzoekt „hoe wij de lening van ING in februari 2016 kunnen terugbetalen”. Volgens bronnen rond NDC Mediagroep gaat het daarbij om een bedrag van circa 15 miljoen euro. In de mail belooft de directie binnen veertien dagen meer duidelijkheid te geven. Personeel in Groningen en Leeuwarden is „geschokt” door de mededeling.

ING Corporate Investments is aandeelhouder van de regionale uitgeverij. De bank heeft de afgelopen jaren lang gezocht naar een koper die het bedrijf in zijn geheel wilde overnemen. Toen dat niet lukte nam ING in februari 2013 een minderheidsbelang in NDC; de andere eigenaren zijn twee ideële stichtingen, Je Maintiendrai en FB Oranjewoud. NDC Mediagroep kocht in juli vorig jaar het Friesch Dagblad. Daarmee redde het bedrijf de kleine noodlijdende krant feitelijk van de ondergang. NDC betaalde 1 euro en het nam de schulden over.

Volgens bronnen rond het bedrijf zou ING zijn belang in het noordelijke mediabedrijf al enige tijd als risicovol beschouwen. Net als de andere dagbladen in Nederland zien de kranten in Groningen, Friesland en Drenthe hun inkomsten uit abonnementen, losse verkoop en advertenties dalen. Het Dagblad van het Noorden had in het tweede kwartaal van dit jaar een betaalde oplage van 99.700 (6 procent minder dan een jaar eerder); Leeuwarder Courant verkocht 66.000 kranten per dag (-8 procent) en het Friesch Dagblad 13.000 (-2 procent).

De dalende inkomsten noodzaken NDC Mediagroep om te bezuinigen; het bedrijf kan de lening bij ING vermoedelijk niet bekostigen uit de gewone bedrijfsvoering. De uitgeverij zou bedrijfspanden willen verkopen, secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder de pensioenen willen versoberen en personeel willen ontslaan. Om hoeveel medewerkers het gaat is niet duidelijk. Bronnen spreken van veertig tot honderd banen. Zij zeggen bovendien dat de kans klein is dat twee stichtingen financieel bijspringen.

NDC Mediagroep staat al langer in de belangstelling van de Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van dagblad De Telegraaf en regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland. Het is een van de weinige mogelijkheden voor TMG om uit te breiden in papieren media, nu de Persgroep (de Volkskrant, AD, Trouw, Het Parool) de regionale media van Wegener wil overnemen (zie inzet). Het lijkt waarschijnlijk dat TMG de noordelijke kranten eerst verder laat saneren voordat de Amsterdamse uitgeverij een bod doet.

Binnen de dagbladwereld in Nederland wordt gespeculeerd dat TMG de noordelijke kranten vooral wil gebruiken om meer productiekosten (druk en distributie) te delen met zijn titels in het westen van het land.

TMG weet als geen ander hoe de noordelijke kranten er financieel voor staan. De voormalige algemeen directeur, Geert-Jan van der Snoek, en de financieel directeur van de NDC Mediagroep, Leo Epskamp, vormen sinds kort samen de directie van TMG.

De nieuwe bestuursvoorzitter van NDC Mediagroep, Dina Boonstra, wilde vorige week alleen kwijt dat de directie bezig is met het maken van toekomstplannen. Ze wilde niet reageren op een eventuele nieuwe organisatie.