Slag om de Donbas gaat gepaard met slag om de Russische roebel

Terwijl de rebellen in Donetsk zich op een gewapend offensief voorbereiden, tracht Poetin de roebel met woorden te stutten.

De slag om de Donbas bereikt een nieuwe climax. De slag om de Russische roebel ook.

Terwijl Donetsk dit weekeinde door zwaar beschietingen werd getroffen, maken pro-Russische rebellen zich op voor een grootscheeps offensief tegen Oekraïne. Sinds eind vorige week wordt zwaar materieel – pantservoertuigen, tanks en houwitsers – uit oostelijke richting naar Donetsk gedirigeerd. Vandaag hebben waarnemers van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, militaire colonnes zien oprukken. Omdat de voertuigen zijn ontdaan van nummerplaten, denkt de Oekraïense regering te weten dat het om Russisch materieel gaat.

Volgens Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, is „de situatie weer serieus”. Alle partijen moeten terugkeren naar het bestand van Minsk, zei Steinmeier na een bezoek aan Kazachstan. Begin september werd in de Wit-Russische hoofdstad een wapenstilstand beklonken in ruil voor autonomie.

Hoewel Rusland zegt hiermee niets te maken te hebben, is de val van de Russische roebel niet te stuiten. Vrijdag ging de munt kort door de grens van zestig roebel voor één euro. Nooit sinds 1998 was de roebel zo zwak.

President Poetin zei vanmorgen in Beijng, waar hij aanwezig is voor de top van de de kuststaten van de Stille Oceaan, dat de „centrale bank binnenkort de speculanten van repliek zal dienen”. De koers van de roebel „heeft absoluut niet fundamenteel te maken met de economie”, zei Poetin. De president zei in China dat er geen beperkingen zullen worden opgelegd aan kapitaalexport, die volgens de centrale bank dit jaar zal verdubbelen tot 100 miljard euro.

Gewone Russen ervaren het anders. Gisteren werden reizigers op het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo gecontroleerd op de hoeveelheid dollars en euro’s die ze op reis meenamen.