Piazzolla prikt en bruist

None

Astor Piazzolla’s Vier seizoenen van Buenos Aires is hard op weg een van de populairste stukken te worden uit het eigentijds klassieke repertoire. Nu heeft ook Amsterdam Sinfonietta het op cd gezet (The Argentinian Album) – en die opname is misschien wel de beste tot nu toe. Piazzolla schreef de ‘seizoenen’ als losse stukken voor zijn kwintet waarin hij zelf bandoneon speelde. In de jaren 90 arrangeerde Leonid Desyatnikov deze versie voor soloviool en strijkorkest – ieder seizoen goot hij in een Vivaldiaanse driedelige vorm. De grootste uitdaging voor klassieke ensembles blijft om het ritmisch te spelen, vuig soms zelfs. Sinfonietta en leider/solist Candida Thompson gaat dat uitstekend af, terwijl ze recht doen aan Piazzolla’s articulatie en lyriek. Alberto Ginastera’s Concert voor strijkorkest krijgt een even zinderende uitvoering en met Osvaldo Golijovs Last Round, een ode aan de grote tangovernieuwer, komt alles rond – het bruist, het prikt. Heel mooi.

    • Merlijn Kerkhof