Paardenvleesschandaalbedrijf Van Hattem failliet

Vleesbedrijf Van Hattem in Dodewaard
Vleesbedrijf Van Hattem in Dodewaard Foto ANP / Robert Vos

Van Hattem Vlees, bekend van het paardenvleesschandaal, is failliet. Dat besloot de rechter in Zutphen. Het vleesverwerkingsbedrijf uit Dodewaard had al uitstel van betaling gekregen nadat het in moeilijkheden kwam door zijn betrokkenheid bij het paardenvleesschandaal: er waren resten paardenvlees in de rundvleesproducten van het bedrijf gevonden.

Gesjoemel met paardenvlees

Van Hattem Vlees raakte begin dit jaar in opspraak vanwege gesjoemel met paardenvlees. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) legde de productie bij Van Hattem begin dit jaar stil. Het bedrijf mocht niet meer slachten en niet meer handelen.

Daarbij moest de vleesverwerker vijftienduizend ton vlees van de markt halen omdat de NVWA had ontdekt dat enkele tientallen paarden en pony’ s in de administratie van het bedrijf waren verdwenen en vermoedde dat het goedkope vlees van deze dieren ook was verwerkt in rundvleessnippers.

In maart werd een deel van het bedrijf al failliet verklaard. Maar in april mocht Van Hattem weer aan de slag.

Nieuw bedrijf met nieuwe naam

Bij Van Hattem Vlees werkten een kleine zeventig mensen. De directie heeft inmiddels een nieuw bedrijf opgericht onder de naam Dutch Meat Company.

Terugblik

In februari 2013 werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten. Onder andere in diepvrieslasagnes van een Franse leverancier, die meteen uit de handel werden gehaald, ook in Nederland.

Diezelfde maand werd Nederland door een Franse onderminister in verband gebracht met het paardenvleesschandaal. Britse media wezen met de vinger naar het Nederlandse bedrijf Draap. Het bedrijf, in handen van Jan Fasen, zou zestig ton paardenvlees hebben gekocht bij een Roemeens slachthuis, dat paardenvlees bleek te verwerken in rundvleesdiepvriesmaaltijden (en dat niet op de verpakking vermeldde).

Op 18 februari 2013 werd de productie van het vleesverwerkingsbedrijf van Willy Selten uit Oss stilgelegd door de NVWA. Ook dit bedrijf werd ervan verdacht paardenvlees met rundvlees te mengen en het daarna als ‘puur’ rundvlees te verkopen.