‘Gasvoorraad kan langer mee’

Nederland kan langer zelfvoorzienend zijn met de bestaande gasvoorraad dan eerder werd gedacht. Door toepassing van nieuwe technologieën kan niet 80 tot 85 procent van het gas in een gasveld gewonnen worden, zoals gebruikelijk is, maar kan het hele veld worden leeggehaald. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO heeft gedaan in samenwerking met 28 bedrijven, meldt de NOS. Bij één van de methodes wordt zeep geïnjecteerd in een gasput. Als een veld vrijwel leeg is, staat er water op de bodem van de put, waardoor het laatste beetje gas niet naar boven komt. Als er aan zeep wordt toegevoegd, gaat het water schuimen en borrelen en blijkt er toch nog gas mee naar boven te komen. Aan de oppervlakte wordt het gas van de zeep en het water gescheiden. Gaz de France gaat deze methode gebruiken bij gaswinning op de Noordzee. Door de nieuwe methodes grootschalig in te zetten zou Nederland nog tot 2030 zelfvoorzienend kunnen zijn, in plaats van slechts de komende tien jaar. (NRC)