Berging wrakstukken uitgesteld

De berging van de wrakstukken van vlucht MH17 in Oekraïne is uitgesteld. De verwachting was dat de bergers vandaag zouden beginnen, maar het ministerie van Noodsituaties van de separatisten in Donetsk liet gisteren weten dat het niet doorgaat. Dat meldt de NOS. Officieel heeft Nederland de leiding over het onderzoek op de rampplek, maar in de praktijk bepalen de separatisten of het veilig genoeg is om te gaan. Het is nog onduidelijk wanneer de wrakstukken wel worden geborgen. Het blijft onrustig in Oost-Oe-kraïne: het bestand dat de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten op 5 september sloten wordt vrijwel dagelijks geschonden. In en rond de stad Donetsk is gisteren hevig geschoten. De bombardementen waren de zwaarste in weken. Volgens het stadsbestuur zijn vier appartementengebouwen verwoest. Over slachtoffers is niets bekend. Kiev beschuldigt Rusland van het samentrekken van opnieuw een grote troepenmacht aan de grens en het sturen van wapens, commando’s en andere versterkingen. De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Federica Mogherini, sprak gisteren haar zorg uit. Volgens Mogherini heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) geconstateerd dat de opstandelingen aanstalten maken om westwaarts op te trekken.

    • NRC Vandaag is de nationale herdenking van MH17
    • zie Pagina 7