Amerikaanse gevangenen weer thuis

De laatste twee Amerikanen die door Noord-Korea gevangen werden gehouden zijn, dit weekend aangekomen in de Verenigde Staten. Er is geen sprake is van een diplomatieke toenadering tussen de twee landen. Kenneth Bae en Matthew Miller werden vergezeld door de directeur van de nationale inlichtingendiensten, die hen had opgehaald tijdens een geheime missie in Pyongyang. Vermoedelijk liet Noord-Korea de twee vrij om het imago op het gebied van mensenrechten te verbeteren. Bae zat een straf van vijftien jaar uit wegens ‘tegen de regering gerichte activiteiten’. Miller werd tot een celstraf van zes jaar veroordeeld wegens spionage. Bij aankomst in Noord-Korea april dit jaar verscheurde hij zijn toeristenvisum en vroeg asiel aan. Volgens Noord-Korea wilde Miller in een gevangenis stiekem onderzoek doen naar de mensenrechtensituatie in het communistische land.

    • Ap