Nieuwe intuïtieve jamsessie

De vorige cd van Vieux Farka Touré en Idan Raichel, The Tel Aviv Session, liet al horen hoe goed het duo op elkaar is ingespeeld. Dat die chemie geen toevalstreffer was, bewijst nu The Paris Session, waarop de Malinese gitarist en de Israëlische pianist opnieuw dezelfde muzikale taal spreken. The Paris Session is opnieuw intuïtief, maar het is geen herhaling van zetten. Was de eerste samenwerking nog kaal, met behalve percussie weinig toevoegingen, nu is er meer aankleding, met o.a. trompet en zang. Op de beste momenten, zoals in Déni Déni, kleurt Raichels piano zo Afrikaans dat hij nauwelijks van Touré’s gitaar te onderscheiden is. En net als op de vorige cd is er een verwijzing naar Touré’s vader, de legendarische zanger-gitarist Ali Farka – een grote inspiratiebron voor Raichel. Het idee was eerst deze cd in de Malinese hoofdstad Bamako op te nemen, maar een Joods-Islamitische samenwerking werd te gevaarlijk geacht. Die Bamako session blijft iets om naar uit te kijken.

    • Leendert van der Valk