Niet alle muren zijn de wereld uit

Foto AHMAD GHARABLI/AFP
Foto AHMAD GHARABLI/AFP

Shuafat is een Palestijnse wijk in Jeruzalem met twee gezichten. Een deel bestaat uit statige Arabische huizen, het andere deel is een vluchtelingenkamp. Het kamp is een groepje dicht op elkaar gebouwde flats met eromheen een hoge, betonnen muur die het kamp afscheidt van de rest van de stad.

De afgelopen weken liepen de spanningen in Jeruzalem hoog op en werden diverse aanslagen gepleegd. Plannen van de Israëlische regering om illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem uit te breiden, leiden tot veel onrust. Duizenden Palestijnen gingen zaterdag de straat op nadat de Israëlische politie een 22-jarige Palestijn had doodgeschoten.

Ook rond het Shuafat-vluchtelingenkamp, waar de verdachte van een van de eerdere aanslagen in Jeruzalem vandaan kwam, werd afgelopen week gevochten. „Palestijnse jongeren voeren hier hun vaste ritueel op”, schrijft NRC-correspondent Derk Walters. „Ze gooien met stenen en vuurwerk naar de bewakers. De Israëlische oproerpolitie reageert met traangas en rubberkogels.”