Dode bij steekpartij op Westelijke Jordaanoever

Premier Netanyahu tijdens een persconferentie
Premier Netanyahu tijdens een persconferentie Foto Reuters/Ronen Zvulun

Bij een steekpartij op de Westelijke Jordaanoever is vanmiddag een Israëliër omgekomen. Twee anderen raakten gewond, meldt persbureau AFP. Het incident vond plaats bij een Joodse nederzetting. De Palestijnse dader is volgens Israëlische media neergeschoten.

De steekpartij is de tweede vandaag en volgt op een reeks gewelddadige incidenten. Vandaag werd in Tel Aviv een Israëlische soldaat neergestoken. Vorige week reed in Jeruzalem een Palestijn in op een groep wachtenden bij een tramhalte, met twee doden tot gevolg. Twee weken eerder kwam door een vergelijkbare aanslag een baby om het leven.

Harde aanpak betogers

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vandaag in reactie op het geweld dat Arabische demonstranten die in Israël geweld gebruiken maar naar de Westelijke Jordaanoever of de Gazastrook moeten verhuizen. Hij wil volgens persbureau AP alle mogelijke middelen inzetten om een einde te maken aan de recente onrust. Nieuwe, verregaande maatregelen, zoals het vernietigen van huizen van gewelddadige betogers, worden daarbij niet geschuwd.

De incidenten volgen op het voornemen van een aantal Israëlische projectontwikkelaars om panden te kopen in de buurt van de Tempelberg, waar twee islamitische heiligdommen staan. Officieel staat de heuvel onder Palestijns bestuur. Joden mogen sinds 1967 niet op de Tempelberg bidden, maar alleen bij de Klaagmuur.

Eind oktober werd een Joodse activist neergeschoten die bij een groepering hoort die het mogelijk wil maken voor Joden om ook op de Tempelberg te bidden.