Neergestoken Israëlische soldaat overleden

Een politieagent op de plaats delict in Tel Aviv.
Een politieagent op de plaats delict in Tel Aviv. Foto AFP/Yotam Ronen

De Israëlische soldaat die eerder vandaag in Tel Aviv is neergestoken, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt persbureau AFP.

De twintigjarige Israëliër werd aangevallen op een druk station in de stad en zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. De dader, een Palestijn uit een vluchtelingenkamp die illegaal in Israël verbleef, werd kort na de steekpartij aangehouden.

Later op de dag werd op de Westelijke Jordaanoever in de buurt van een Joodse nederzetting een 25-jarige vrouw doodgestoken. Twee anderen raakten gewond. De dader werd door een bewaker neergeschoten, schrijft persbureau Reuters. De militante Islamitische Jihad zegt dat de man lid is van de groep. Hij zat volgens een Israëlische inlichtingenbron tussen 2000 en 2005 in de cel voor een bomaanval.

spanning loopt op

De steekpartijen van vandaag volgen op een reeks incidenten waarbij aan beide kanten doden vielen. Vorige week reed in Jeruzalem een Palestijn in op een groep wachtenden bij een tramhalte, met twee doden tot gevolg. Twee weken eerder kwam door een vergelijkbare aanslag in Jeruzalem een baby om het leven.

De spanningen en gewelddadigheden tussen Palestijnen en Israëliërs in de bezette gebieden en Israël zijn onder meer opgelopen door het voornemen van een aantal Israëlische projectontwikkelaars om panden te kopen in de buurt van de Tempelberg, waar twee islamitische heiligdommen staan. Officieel staat de heuvel onder Palestijns bestuur.

    • Laura Klompenhouwer