Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Nederlandse oud-militair leidt VN-onderzoek naar Gazaoorlog

Patrick Cammaert in 2002. Hij kreeg zowel van de Verenigde Naties als van Nederland de herinneringsmedaille vredesoperaties.
Patrick Cammaert in 2002. Hij kreeg zowel van de Verenigde Naties als van Nederland de herinneringsmedaille vredesoperaties. Foto ANP/Robert Vos

De Nederlandse oud-generaal-majoor Patrick Cammaert wordt voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar de Gazaoorlog van afgelopen zomer. Cammaert is vandaag benoemd door de chef van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Eerder leidde hij verschillende VN-vredesoperaties. Tussen 2005 en 2007 was hij hoofd van de VN-vredesmacht in Congo.

De commissie gaat onder meer onderzoek doen naar aanvallen van het Israëlische leger op VN-scholen in Gaza, en naar de opslag van wapens op VN-terrein. De onderzoekers kijken naar verschillende incidenten die tussen 8 juli en 26 augustus hebben plaatsgevonden. In die periode van aanhoudende beschietingen en luchtaanvallen tussen Hamas en Israël vonden 2100 Palestijnen - vooral onschuldige burgers - de dood.

Strafrechtelijk onderzoek

Vluchtelingen en ontheemden in de Gazastrook werden in sommige gevallen opgevangen in VN-scholen. Maar ook die werden het doelwit van aanvallen. Zo kwamen begin augustus in Noord-Gaza dertien mensen om het leven tijdens een Israëlische aanval op een school. Het leger stelt dat Palestijnse strijders terrein van de VN gebruiken om wapens op te slaan.

Het Israëlische leger is in september vijf strafrechtelijke onderzoeken begonnen naar misstanden tijdens de Gazaoorlog. Zo wordt onder meer bekeken hoe het kon gebeuren dat vier Palestijnse kinderen die op een strand aan het spelen waren, werden vermoord.

De wederopbouw van de Gazastrook gaat nog jaren duren en miljarden euro’s kosten. Duizenden woningen werden verwoest en de infrastructuur in het gebied is zwaar beschadigd.