Nacht van harde grap en het debat

Voor een uitverkocht huis werd zaterdag in De Doelen het nieuwe Rotterdam-katern gepresenteerd.

Youp van ’t Hek: „Wat lopen we hier te klootviolen in de wereld?” Onder: Muziek vanLady Dandelion. Foto’s Andreas Terlaak

„Ik ben net zestig jaar geworden, maar ik ben hier de jongste van de zaal”, zei cabaretier Youp van ’t Hek zaterdagavond tijdens zijn optreden in de grote zaal van De Doelen in Rotterdam. Het leverde hem een daverend lachsalvo op van het publiek dat, inderdaad, voor een groot deel bestond uit 60-plussers. De harde grappen van de NRC-columnist, waarbij IS, Knevel & Van den Brink en Arie Boomsma („mijn vrouw zou wel een avondje die tattoos van zijn lichaam willen gummen”) het mikpunt waren, vielen goed. Net als de andere programmaonderdelen van de vijfde Nacht van NRC. De 2.100 kaarten voor het evenement waren binnen een week uitverkocht.

Bij de aftrap van de NRC-avond, voor het eerst in Rotterdam, overhandigde hoofdredacteur Peter Vandermeersch burgemeester Ahmed Aboutaleb een uitvergrote voorpagina van het allereerste Rotterdam-katern. Deze wekelijkse bijlage wordt vanaf vrijdag verspreid bij de Rotterdamse exemplaren van NRC Handelsblad. Vandermeersch zei dat de krant, die in 2012 naar Amsterdam verhuisde, „een ereschuld had in te lossen” aan Rotterdam. Ook refereerde hij aan zijn eerste gesprek met wijlen J.L. Heldring. Daarin wees de columnist en oud-hoofdredacteur hem erop dat NRC Handelsblad „de enige krant in Nederland is die de naam van een stad in het vaandel voert, maar geen lokale krant is.”

De geest van Heldring bleef nog wat langer boven de avond hangen. Direct na de presentatie van het Rotterdam-katern werd juryvoorzitter Jeroen Smit (schrijver van De Prooi) naar voren geroepen om de winnaar van de Heldringprijs 2014 bekend te maken. Deze prijs voor de beste columnist werd uitgereikt aan jurist en voormalig NRC-hoofdredacteur Folkert Jensma voor zijn wekelijkse column ‘De Rechtsstaat’. De jury, met onder andeer oud-winnaars Hans Goslinga (Trouw) en Sheila Sitalsing (de Volkskrant), noemde het werk van Jensma „uitdagend” en „vol onbevangenheid”. De columnist benadrukte in zijn dankwoord dat de rechtsstaat hem echt aan het hart gaat. „Voor de burgers is die even vanzelfsprekend als water voor vissen. [...] Maar dat er in onze democratie buiten het recht om geen macht wordt uitgeoefend, door helemaal niemand, is toch bijzonder.”

Toekomst voor de krant?

De interesse voor meer specialistische onderwerpen bleek ook tijdens het debat De Staat van de Rechtstaat, dat onder leiding van Jensma in de overvolle Jurriaansezaal werd gevoerd. In een discussie tussen PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt en advocaat Nico Meijering noemde Recourt het besluit van justitie om Wilders te vervolgen „het hoogtepunt van de rechtsstaat dit jaar”. Ook discussiebijeenkomsten met titels als Definitief het einde van de crisis?,met Menno Tamminga, Marike Stellinga en Maarten Schinkel, en Het Grote Ruslanddebat, met Derk Sauer, Hubert Smeets en Michel Krielaars, werden druk bezocht.

De meeste lachers waren te vinden bij de cartoonisten-battle tussen Kamagurka en Fokke & Sukke en de presentatie van ‘kantoorjungle-types’ door redacteur Japke Bouma. De bespreking van de bizarre fotoserie van Peter de Krom door NRC-columnist Wilfried de Jong werd een instant stand-up comedyshow.

Cabaretière Claudia de Breij boog zich met uitgever Derk Sauer, Peter Vandermeersch en internetondernemer Alexander Klöpping over de vraag: is er toekomst voor de krant? Vandermeersch uitte vooral zorg over de toekomst van de journalistiek. „De krant was een fantastisch economisch model, nu is de vraag of we ook geld kunnen verdienen met een digitale krant.” Klöpping benadrukte dat 40-minners niet meer betalen voor nieuws. Op de vraag wie nog de papieren krant leest, gingen in zaal alle handen omhoog. „En wie de digitale krant?”, vroeg De Breij. Evenveel handen.

De jonge lezer ontbrak overigens niet. Emile Bons (27) en Bas van Steen (28) waren wegens het ‘wij-gevoel’ voor de tweede keer op een NRC-avond. Bons: „Ik lees nrc.next vanwege de achtergrondartikelen. Maar het nieuws vooral op internet.”

„Ik heb net mijn NRC-abonnement opgezegd”, bekende zzp’er Paul Brackel (68). „Ik lees nu achtergrondverhalen via Blendle, De Correspondent en NRC Q.” Helemaal overtuigd van deze aanpak was hij nog niet. „Als ik de NRC in de Albert Heijn zie liggen, neem ik hem toch weer mee. En mijn vrouw zei laatst: ik mis een krant.”

    • Rosan Hollak