Lars Boering nieuwe directeur World Press Photo

Lars Boering.
Lars Boering. Foto World Press Photo / Marieke van der Velden

Lars Boering (45), directeur van de FotografenFederatie (FF), wordt de nieuwe directeur van World Press Photo. “Ik ben er trots op.”

Boering werkte de afgelopen jaren als curator voor diverse festivals, musea en uitgeverijen. Als FF-directeur adviseerde hij fotografen, gaf masterclasses en werkte intensief aan de verbetering van de werkomstandigheden voor fotografen in Nederland. Ook richtte hij dit jaar de Dutch Photographers (DuPho ) op, een nieuwe, grote fusievereniging voor fotografen. Boering vertelde in juli aan NRC dat fotografen, die voorheen waren aangesloten bij kleinere beroepsorganisaties, baat hebben bij één grote vereniging die haar krachten bundelt. “Mensen met creatieve beroepen hebben het zwaar. We weten dat één beroepsorganisatie meer macht kan uitoefenen.”

Pieter Broertjes, voorzitter van de raad van toezicht van stichting World Press Photo, zegt over de benoeming: “Lars Boering is een bekende in de fotografiewereld. Voor World Press Photo brengt hij vers bloed, gecombineerd met continuïteit en innovatie.”

Verdienmodellen

Over zijn plannen wil Boering nog niet veel kwijt:

“Ik ben er trots op World Press Photo straks te mogen leiden. Ik deel World Press Photo’s toewijding aan fotojournalistiek en documentairefotografie en geloof even sterk in de kracht en waarde van visual storytelling.”

Ook zal Boering zich bezighouden met hoe fotografen hun verdienmodellen, in een tijd dat de prijzen voor fotografie steeds meer omlaag gaan, verder kunnen ontwikkelen:

“Fotojournalisten hebben het zwaar. Tegelijkertijd zie je dat er ook fotojournalisten zijn, zoals Ilvy Njiokiktjien en Jasper Juinen , die het heel goed doen. Ze maken goed gebruik van de mogelijkheden online en offline. En dat is ook de weg die ik met WPP wil opslaan. Laat zien waar het springlevend is, en neem iedereen mee.”

Boering volgt Michiel Munneke op, die begin november is afgetreden als directeur nadat hij de stichting 12 jaar lang heeft geleid.