Joans: vlinder in lange noten

Wat voor zangeres is Qeaux Qeaux Joans? De 30-jarige Amsterdamse zangeres/bandleider, die kat en muis speelt met de luisteraar, heeft een gedragen stem met hier en daar een beurs plekje. Ze zingt graag lange noten. Een crooner, gospelzangeres, of toch met lichte soul-tint? En ineens een Keltische stembuiging. Qeaux Qeaux Joans, geboren als Coco Jones, vertelt haar verhalen op ingehouden tempo, met voluptueuze uithalen. Ze laat zich begeleiden door spaarzame percussie en gearticuleerd pianospel. Maar net als je denkt dat Joans een tere vlinder is in de stijl van Agnes Obel, klinken er knorrende elektronica-partijen als onderstroom in bijvoorbeeld I Can’t Breathe. Dat geeft een vitaal en stoer effect, zonder dat Joans zich eenduidig tot dance bekeert.

Tegen het eind van de cd zijn nummers als Stronger en This Boy minder uitgewerkt. Maar meestal is het Joans’ gevoelvolle stem die gebrek aan melodie goeddeels compenseert.

    • Hester Carvalho