Je zal maar drie weken tegenover Carlsen zitten

De komende drie weken verdedigt de 23-jarige Magnus Carlsen de wereldtitel schaken. De superster is zo groot dat hij nu ook een eigen verhaal in de Donald Duck krijgt. Alleen president Poetin zit hem dwars.

De komende drie weken verdedigt de 23-jarige Magnus Carlsen zijn wereldtitel schaken in Sotsji. Foto AP
De komende drie weken verdedigt de 23-jarige Magnus Carlsen zijn wereldtitel schaken in Sotsji. Foto AP

Voor de wedstrijd zei Magnus Carlsen dat hij in zijn dromen de match om het wereldkampioenschap schaken al een paar keer had verloren. Maar de wonderjongen staat na twee van de twaalf partijen alweer op voorsprong.

Vorig jaar werd hij voor het eerst wereldkampioen, op 22-jarige leeftijd. Je kunt Carlsen ook kennen als model op de billboards van G-Star, of uit de lijst met de top-100 van de meest invloedrijke mensen ter wereld van het Amerikaanse blad Time. Carlsen is een bijzondere jongen.

De komende drie weken verdedigt hij in Rusland zijn wereldtitel. Zijn manager beaamde dat de wereldkampioen met gepaste ingetogenheid naar de titelstrijd toeleefde. Carlsen is ronduit ontevreden over het spel dat hij in zijn laatste toernooien heeft laten zien en eist een hoger niveau van zichzelf. Dat is dan wel weer typisch Carlsen: zo slecht was dat spel ook weer niet, maar alleen het allerbeste is goed genoeg en niemand kan hem strenger toespreken dan hijzelf.

Privékok en privévoetballers

Tegenstander van Carlsen is Vishy Anand, die 21 jaar ouder is. Vorig jaar werd Anand in zijn eigen woonplaats kansloos verslagen door Carlsen. Al na tien van de twaalf geplande ronden gooiden de feestvierende Noren de jonge kampioen in het hotelzwembad. En gisteren won Carlsen opnieuw met gemak van Anand, nadat de eerste in een gelijkspel was geëindigd.

Het zijn voornamelijk generatiegenoten die Anand nu moed inspreken. Grootmeester Kramnik bijvoorbeeld: „Je mag aannemen dat hij geleerd heeft van zijn fouten en dit keer stellingen zal vermijden waarin Magnus juist op zijn allersterkst is. Misschien is Vishy wel de lastigste tegenstander die je voor hem kunt bedenken. Die jongelui spelen allemaal hetzelfde en in dat spel is Magnus de beste. Maar wij spelen anders.” Mooie woorden, maar ook Kramnik gelooft dat „normaal gesproken” Carlsen zou moeten winnen.

Een belangrijke troef voor Carlsen is zijn lichamelijke fitheid. Anand bezoekt met enige regelmaat de sportschool, maar dat is niets vergeleken bij het fanatisme van zijn tegenstander, die verslingerd is aan fysieke inspanning en vindt dat schaken in de eerste plaats een sport is. Daar hebben ze in Sotsji, waar het WK plaatsvindt, rekening mee gehouden. Carlsen heeft de verzekering gekregen dat er steeds voetballers stand-by zullen zijn voor het geval hij zich op welk moment van de dag wil uitleven.

In Noorwegen is het geloof in het fenomeen Carlsen nog onverminderd groot. Maar liefst twee televisiezenders zullen de hele match drie weken lang live verslaan, en de kranten berichten al dagen over de kleinste details, van de trainingsstage met zijn secondanten in de Zwitserse sneeuw tot het commentaar van zijn privékok in de hotelkeuken in Sotsji.

De hype rond Carlsen gaat steeds verder: tijdens dit WK verschijnt de Noorse Donald Duck met een titelverhaal waarin een op Carlsen geënte stripfiguur de hoofdrol speelt.

Poetin wilde per se in Sotsji schaken

Carlsen zat er wel mee dat er in het Russische Sotsji gespeeld wordt. Liever had hij zijn titel in de Verenigde Staten of in zijn thuisland Noorwegen verdedigd, maar toen daar niet snel genoeg een sponsor werd gevonden, besliste de helpende hand die de president van de wereldschaakbond FIDE, Kirsan Iljoemzjinov, deze zomer kreeg aangereikt door Vladimir Poetin.

De Russische president gaf niet alleen financiële steun, hij liet ook ambassades over de hele wereld schaakbestuurders bewerken opdat deze Iljoemzjinov voor een nieuwe termijn als president van de schaakbond kozen en niet Garry Kasparov, die politieke oppositie voert tegen Poetin. En Poetin bood aan om de WK-match in Sotsji te houden.

Deze match moet, na de Formule 1-race vorige maand, de wereld tonen dat de 50 miljard die in de Olympische Winterspelen werd geïnvesteerd, ook nu nog zijn vruchten afwerpt.

Het Kremlin onderstreepte het belang van de match met een filmpje waarin Poetin in zijn werkkamer volkomen onbewogen luistert naar Iljoemzjinov die hem bijpraat over de voorbereidingen. Aan het slot vraagt Poetin of alles dus volgens plan gaat en sluit dan af met een droog „goed”.

    • Dirk Jan ten Geuzendam