Ineens heeft Nederland vier keer zoveel topvrouwen (namelijk vier)

Foto ANP - Beeldbewerking NRC Q

Eindelijk krijgt Nancy McKinstry vrouwelijk gezelschap aan de top. Aan het begin van dit jaar telden de 25 bij de AEX-index aangesloten bedrijven gezamenlijk één vrouwelijke bestuursvoorzitter (McKinstry, bij Wolters Kluwer) en nul vrouwelijke financiële bestuurders. Maar daar brengen DSM, Akzo Nobel en Heineken verandering in.

Wie zijn deze topvrouwen?

Tot voor kort was McKinstry (55) de enige topvrouw van de 25 bedrijven die de AEX-index vormen. Sinds mei dit jaar is er wat veranderd. De 42-jarige Zwitserse, Franse en Britse Geraldine Matchett werd bij DSM aangekondigd als opvolger van een 62-jarige man, vanaf 1 december.

Sinds september is de Franse 47-jarige Maëlys Castella financieel directeur bij Akzo Nobel, als opvolger van een 54-jarige man.

En deze week werd bekend dat ook Heineken een vrouwelijke rekenmeester kan verwachten. De 45-jarige Franse Laurence Debroux moet per april volgend jaar een 58-jarige man gaan opvolgen. Met Matchett, Castella en Debroux gaat het aantal vrouwen aan de top van 2 naar 8 procent.

Een kwestie van timing

Drie jonge vrouwen uit het buitenland volgen dus drie oudere mannen op. De bij de AEX aangesloten bedrijven gaan binnen een paar maanden van nul naar drie vrouwelijke financieel directeurs.

Dat in het jaar dat KPN juist het quotum voor vrouwen aan de top afschafte, onder meer omdat “niet alle verwachtingen” waren uitgekomen. En kort nadat een rapport uitwees dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in grote organisaties in Nederland: slechts 6 procent van de voltallige raden van bestuur is vrouw - terwijl het streefgetal 30 procent is.

Een bewuste keuze van de bedrijven? Alle drie de bedrijven willen dát niet direct zeggen. Het gaat immers om een hoge functie waarvoor het vooral om goede kwalificaties gaat.

DSM: het beste van twee werelden

“Dat DSM in Geraldine Matchett niet alleen de beste kandidaat maar ook een vrouwelijke financieel bestuurder heeft kunnen benoemen, is het beste van beide werelden”, zegt DSM erover.

De raad van commissarissen en raad van bestuur onderschrijven volgens de woordvoerder de “voordelen van diverse teams”. Maar Matchett - hiervoor financieel directeur bij het Zwitserse controlebedrijf SGS - is volgens DSM vooral “bij uitstek de beste persoon voor de rol” en het ging ze om haar “vakbekwaamheid, ervaring, leiderschap en persoonlijkheid”.

Akzo: wel fijn

Ook bij Akzo Nobel staat “diversiteit hoog in het vaandel”. Niet alleen wat betreft man-vrouwverhouding, ook qua verschillende nationaliteiten. Hoewel het niet de overweging was Castella aan te nemen omdat ze een vrouw uit het buitenland is, “is het wel fijn en draagt het bij aan de diversiteit” van het chemiebedrijf.

Castella, een vrouw met een “schat aan ervaring”, was hiervoor plaatsvervangend financieel directeur bij het Franse gasbedrijf Air Liquide en was volgens Akzo “veruit de beste kandidaat”.

Heineken: iedereen enthousiast

Heinekens Debroux heeft eerder een prijs ontvangen voor vrouwen die een hoge functie combineren met persoonlijke ontwikkeling. Ze is gewoon de beste kandidaat en het bedrijf ging niet specifiek op zoek naar een vrouw, zegt Heineken, maar “iedereen is er wel enthousiast over dat het een vrouw is”.

Hoewel Debroux volgens het AD geen bier drinkt, ging ze bij het Franse buitenreclamebedrijf JCDecaux ook over miljarden als financieel directeur.

    • Anouk van Kampen