Het verlegen kind van de club is harder geworden

De doorbraak van Davy Pröpper betekent in financieel opzicht goed nieuws voor Vitesse. De verkoopprijs is stijgende.

Davy Pröpper duelleert met Feyenoorder Jean-Paul Boëtius (rechts); Miquel Nelom is Vitesse-invaller Renato Ibarra de baas (midden); Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer is een situatie meester (links).
Davy Pröpper duelleert met Feyenoorder Jean-Paul Boëtius (rechts); Miquel Nelom is Vitesse-invaller Renato Ibarra de baas (midden); Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer is een situatie meester (links). Foto’s ANP

Davy Pröpper, sierlijke middenvelder met makkelijke trap, geeft Lex Immers net zo’n zetje waardoor de Feyenoorder onmogelijk nog kan koppen. Zo wordt de laatste kans voor Feyenoord onschadelijk gemaakt en resteert een doeltrap voor Vitesse aan het slot van een slag in Arnhem op slecht gras. Een duel op het tandvlees waarin ook Pröpper niet ontkomt aan het vuile werk. Gaat hem goed af, trouwens. Zoals de Engelsen dan zeggen: hij speelt de piano en doet ook nog de afwas. „Met deze getoonde strijd komen we er wel”, zegt hij zelf.

Het was ‘een voetbalgevecht’ geweest tegen Feyenoord (0-0), en niet zonder slachtoffers. Vitesse-verdediger Jan-Arie van der Heijden schudt na de wedstrijd handen met links, want rechts is gekwetst. Feyenoords Sven van Beek moet zich afmelden bij Jong Oranje met bovenbeenklachten en zijn collega-verdediger Terence Kongolo loopt nog moeilijk in de catacomben nadat hij de de bal loeihard in zijn lendenen kreeg.

En ook voor Pröpper is het tot het eind op zijn tanden bijten. Zijn enkel, vorige week dubbel geklapt tegen FC Utrecht, speelt tegen het slot van de wedstrijd op, maar dat belet hem niet om tot diep in de eigen zestienmeter hand- en spandiensten te verrichten. Zoals heel Vitesse aan trainer Peter Bosz wil laten zien dat er aan de wedstrijdinstelling niks mankeert, iets waar na het verloren duel tegen FC Utrecht (3-1) aan werd getwijfeld.

De Pröpper met het verlegen lachje is nog steeds de Pröpper met het verlegen lachje. Maar inwendig, zei hij onlangs, is hij harder geworden. Kritiek en tegenslag glijden makkelijker van hem af. Op advies van Fred Rutten, twee seizoenen terug de coach bij Vitesse, die veel meer in Marco van Ginkel zag dan in Pröpper, ging hij eens praten met een sportpsycholoog. Hij is de huidige Feyenoord-coach daarvoor nog altijd dankbaar.

Machtige trap

Met korte antwoordjes maakt de – door het publiek gekozen – ‘man van de wedstrijd’ zich in het Gelredome vlug af van persverplichtingen. De passes die van zijn voet komen zeggen meer dan die verplichte zinnetjes na een wedstrijd; over de breedte van het veld, met die machtige trap. Of met de buitenkant voet de diepte in richting van supersnelle Abiola Dauda, die uit de heup hard naast schiet. Pröpper zwijnt als hij zijn zwakste moment beleeft in de tweede helft. Gevaarlijk balverlies, Jordy Clasie kan vrij schieten, maar doelman Piet Velthuizen – veel meer dan Pröpper ‘man van de wedstrijd’ – brengt redding.

Pröpper wordt geliefkoosd door de aanhang, veel wordt hem vergeven. Kind van de club. Om hem heen voltrok zich afgelopen jaren van alles bij de club. Hij debuteerde toen Vitesse financieel op de rand van de afgrond stond en onder wijlen trainer Theo Bos tegen degradatie streed. We schrijven 2010, toen van Merab Jordania, laat staan huidig eigenaar Aleksandr Tsjigirinski, nog niemand in de stad gehoord had. Toen er nog getraind werd op de Slenk, een trainingscomplex uit vervlogen tijden waarvan wel gezegd werd dat het spelers afschrikte om de stap naar Arnhem te wagen.

De titel werd beloofd door de nieuwe machthebbers, maar die kwam er niet niet. Wel een karrevracht aan exotische spelers en Chelsea-huurlingen. Pröpper zag het allemaal aan zich voorbijtrekken: opkomst en voorzichtige teruggang die bij de club uitgelegd wordt als ‘onverminderde maar realistische ambitie’. „Qua voetbal staan we er denk ik goed voor”, zegt Pröpper.

Terwijl hij vorig seizoen vaste waarde werd en zich zelfs eens in de selectie van Oranje voetbalde, deed Vitesse juist een stap terug na jaren van ongebreidelde ambitie. Pröpper verlengde wel nog zijn komende zomer aflopende contract met twee jaar, maar flirt onverminderd met de gedachte aan een transfer. In Voetbal International zei hij dat „mits alles goed gaat” dit zijn laatste jaar is. Waarom dan bijgetekend? Zodat zijn dierbare Vitesse nog aan hem kan verdienen? „Nee, dat was niet de intentie”, zegt hij nu. „Je weet gewoon niet hoe het gaat lopen.”

Hij vindt het tijd om zijn vleugels uit te slaan, dat is geen geheim. In navolging van zijn voetbalvriend Van Ginkel, die vorige zomer naar Chelsea vertrok en nu bij AC Milan verloren speeltijd in probeert te halen.

Pröpper weet: Vitesse zal jaarlijks een Van Ginkel of Pröpper moeten verkopen om het structurele gat tussen inkomsten (ruim 12 miljoen euro) en uitgaven (ruim 30 miljoen euro) enigszins te dichten. Met zoveel woorden heeft directeur Joost de Wit dat ook gezegd: Pröpper is goud waard. Eigen kweek, mooi prijsje erop en dan valt er voor Vitesse best te praten met een geïnteresseerde club. Topclub, welteverstaan.