Cultuur

Gezellig, je moeder in het tuinhuis

Foto ThinkStock

Leegstaand tuinhuisje? Misschien is het wel iets voor je moeder.

Je zou niet de eerste zijn. Mantelzorgwoningen zijn populair, merkt Mezzo - de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers. Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg. “We worden continu gebeld met vragen over deze woonunits. Het lijkt de ideale oplossing voor mensen die de zorg voor een hulpbehoevende vriend of familielid op zich nemen”, vertelt Ginette Klein van Mezzo.

“Het scheelt een boel tijd als je niet de hele stad door hoeft te fietsen naar je zieke vader of vriend.”

Hier wonen de 2 miljoen mantelzorgers in Nederland.

Drie vragen over tuinhuisjes voor hulpbehoevenden:

1. Hoe regel je zo’n mantelzorgwoning?

Sinds 1 november is dat niet zo moeilijk meer. Vanwege een wijziging in het Besluit Omgevingsrecht waardoor mantelzorgers geen stapels vergunningsformulieren meer in hoeven te vullen om een wooncontainer in de tuin te laten plaatsen. Of een chalet.

Zestig van de ruim honderd huisjes in Nederland zijn in het bezit van mantelzorgwoningbedrijf PasAan, dat ze laat maken in een fabriek in Oirschot en ze vervolgens thuis aflevert. De twee andere grote mantelzorgwoningbedrijven zijn Thuis aan Huis en Hodes Bouwsystemen

Deze bedrijven ontfermen zich over het papierwerk en begeleiden het plaatsingsproces dat tussen de twee en drie maanden duurt.

2. Wat kost dat?

Dat hangt af van het soort huisje. Bij PasAan liggen de prijzen voor een woning (54 tot 100m2) tussen de 70.000 en 150.000 euro. De luxere, duurdere, variant beschikt over extra hulpmiddelen. Bewegingssensoren, een badkamer waar alles aan rails hangt, en een luchtwarmtepomp - in plaats van de combiketel in de eenvoudige woning.

Ruud Dirkse, mede-eigenaar: “En als de bewoner overlijdt, zorgen wij ervoor dat het huisje voor dezelfde prijs weer wordt doorverkocht.” Huren kan ook - voor 600 euro per maand. Niet bij PasAan zelf, maar bij woningbouwverenigingen die de mantelzorgwoningen hebben aangekocht.

Bij Hodes Bouwsystemen kosten de woningen tussen de 70.000 en 80.000 euro, bij Thuis aan Huis tussen de 35.000 en 80.000 euro.

En dit krijg je daarvoor:

Of dit:

3. Is het de oplossing?

Zou kunnen. Maar dan moeten eerst de regels beter op elkaar afgestemd worden. Ginette Klein van Mezzo: “De regels voor het plaatsen van een woning zijn dan wel versoepeld; tegelijkertijd dreigen mantelzorgers in de bijstand gekort te worden op hun AOW, als de kostendelersnorm wordt ingevoerd.”

Toch moet er, ondanks de versimpeling van de vergunningsprocedure, in sommige gevallen nog wel een vergunning aangevraagd worden. Wanneer de mantelzorgwoning niet in de achter- maar voortuin zal worden geplaatst, bijvoorbeeld. Ook kan een gemeente om een mantelzorgverklaring vragen. Volgens Mezzo verschilt het per gemeente of er wordt meegewerkt. Klein:

“Alleen van de gemeente Druten weet ik dat ze de plaatsing van mantelzorgwoningen stimuleren. Mensen boven de 70 jaar kunnen zonder problemen aan zo’n woning komen.”

En dan, tot slot, is het de vraag wíl je wel dat je ouders bij je in de tuin komen wonen? Fleur Kusters van Mezzo:

“Dit is niet voor iedereen weggelegd. Is de relatie met je vader of moeder hier wel tegen bestand? En daarnaast is de kans groot dat je constant met de zorg voor hem of haar bezig zal zijn. Ook moet je er de ruimte en het geld voor hebben. Hier moet je vooraf echt goed over nadenken.”