‘Te weinig banen voor invaliden’

De helft van de Nederlandse gemeenten heeft nog niet besloten of ze volgend jaar gehandicapten plaatsen op werkplekken bij gewone bedrijven. Als ze dat niet doen, lukt het werkgevers niet om te voldoen aan hun belofte dat ze de komende jaren 100.000 gehandicapten aan het werk helpen. Dat zegt Job Cohen, voorzitter van de brancheorganisatie van sociale werkplaatsen Cedris, vandaag in deze krant.

Via de sociale werkvoorziening kunnen gemeenten gehandicapten detacheren: werknemers krijgen begeleiding en bedrijven lopen geen risico bij ziekte. Voor ondernemers is dat vaak de manier om plekken voor deze groep te creëren. Als ze de 100.000 extra werkplekken niet halen, komt er een wettelijk quotum dat hen verplicht om gehandicapten aan te nemen. Sinds 1 januari voeren gemeenten de Participatiewet uit: ze krijgen minder geld om meer groepen aan werk te helpen. Volgens Cohen vrezen ze onterecht dat detacheringen duur zijn.

    • Petra de Koning
    • Eppo König